Sport

Odbojka: Srbija vlada Evropom

Posted: 29. septembra 2019. u 20:59   /   by   /   comments (0)

Odbojkaši Srbije su prvaci Evrope! Izabranici Slobodana Kovača u velikom finalu u Parizu savladali su Sloveniju sa 3:1 (19:25, 25:16, 25:18, 25:19).

‘Plava četa’ se na krov Evrope popela treći put u istoriji, pošto je kontinentalni šampionat osvajala 2011. i 2001.

Zanimljivo, ovo je drugi put u istoriji da su i odbojkaši i odbojkašice aktuelni šampioni Evrope. Prethodno se to dogodilo pre osam godina.

Srbija je zabeležila veliki uspeh na prvom turniru na kome je kao selektor vodi Slobodan Kovač. ‘Plava četa’ je do titule došla bez izgubljenog meča.

Iako su motivisani Slovenci dobili prvi set, usledio je furiozan odgovor Srbije. Podigli su nivo igre Orlovi, napali su servisom, podigli su blok, odlično su pokrivali polje, pa su osvojili naredna tri.

Srbiju su to šampionskog naslova predvodili Aleksandar Atanasijević sa 22 poena i Uroš Kovačević sa 20. Nemanja Petrić je osvojio 12, a Srećko Lisinac 11.

S druge strane, Klemen Čebulj je brojao do 15, a Alen Pajenk 12.

Meč je počeo sa dve servis greške, što je pokazalo koliko je i jednima i drugima stalo da dođu do zlata. Preuzeli su potom inicijativu Slovenci, pa su uz dobar blok došli do vođstva od 4:2. Usledio je odgovor srpskog tima, koji je preko Kovačevića i Atanasijevića poveo sa 7:5.

Ipak, vrlo brzo su slovenački odbojkaši ponovo došlo do vođstva. Sigurniji su bili u napadu, spremniji u bloku, pa su preokrenuli na 17:13. Više su grešili na servisu Orlovi, a falilo im je i strpljenja u poenima.

Poslednju nadu da srpski odbojkaši mogu do neizvesne završnice dao je Atanasijević asom za 20:17. Ipak, u nastavku su Slovenci zaustavili svaki pokušaj Orlova. Hrabro su servirali, smečovali su po bloku, pa su do prvog seta došli sa 25:19.

Iako se i početkom drugog seta igralo poen za poen, brzo je Srbija preuzela inicijativu. Lisinac je bio spremniji u bloku, važne poene osvojio je Petrić, pa su Orlovi poveli sa 9:5.

Pokušao je Đulijani da tajmautom prekine seriju dobrih servisa Kovačevića, ali nije uspeo. Srbija je otišlana 12:5.

Indisponirani su bili Slovenci, pa su pod pritiskom pravili i veći broj grešaka. Napadali su Srbi servisom, mogao je Jovović da se osloni na sve napadače, pa je semafor pokazao 19:10.

Borili su se Slovenci, ali je raspoložen bio Atanasijević, pa je njegovim poenom okončan drugi set 25:16.

Nastavila je Srbija sa odličnom igrom i u nastavku. Vrlo dug poen na samom početku pripao je Orlovima, pošto je Jovović lucidno poslao loptu na deveti metar Slovencima. Vrlo motivisan bio je Petrić, pogađali su u napadu i Atanasijević i Kovačević, pa je Srbija povela sa 11:6.

Nisu odustajali Slovenci, ali jednostavno nisu mogli protiv raspoloženih igrača s druge strane mreže. Sve su stizali Srbi, pa je semafor pokazao 17:11.

Čuvali su prednost izabranici Slobodana Kovača, pa su stigli do vođstva u setovima 25:18.

Poveli su Slovenci sa 4:2, ali je Srbija držala sve u svojim rukama i početkom četvrtog perioda. Koncentrisana je bila ‘plava četa’, spremna na svaku situaciju. S druge strane, nervozni su bili izabranici Đulijanija, pa je posle poena Kovačevića bilo 15:11.

Kao u transu su igrali Orlovi, veliku podršku imali su sa klupe, ali i sa tribina. Nisu se predavali ni slovenački odbojkaši, zapretili su u samoj završnici, posle pecanja Kovačevića. Bilo je i malo tenzija na mreži, pa je Kovač tražio tajmaut na 23:18. 

Petrić je doneo prvu meč loptu za Srbiju, a realizovao ju je upravo on as servisom – 25:19.

Izvor: http://rs.n1info.com/Sport-Klub/Ostali-Sportovi/a530100/Srbija-vlada-Evropom-Odbojkasima-titula-sampiona.html?fbclid=IwAR2