Umetnost

Od privatnog sekretara kralja Petra II do kontraobaveštajca u SAD

Posted: 8. oktobra 2019. u 19:12   /   by   /   comments (0)

U Istorijskom arhivu Užica u sredu, 9. oktobra, biće otvorena izložba pod nazivom “Mumija” koju čini arhivska građa, fotografije i dokumenti iz zbirke Momčila Vukovića Birčanina, privatnog sekretara kralja Petra II.

Autor izložbe je Željko Marković koji je svojevremeno radeći na poslovima arhiviste u užičkom Istorijskom arhivu slučajno došao u posed rukopisa o likvidaciji Srba, političkih emigranata u zapadnoj Evropi i Americi od pedesetih do osamdesetih godina prošlog veka koje je ostavio Momčilo Vuković Birčanin, i od tada se pozabavio istraživanjima na ovu temu.

Izložba je doprinos Istorijskog arhiva Užica programu obeležavanja Dana Grada.

Momčilo Vuković rođen je 1911. godine u Beogradu, a umro je 1984. u Minhenu. Po majci je potomak Ilije Birčanina, bio je osnivač i doživotni urednik lista srpske emigracije Beli orao. Kao oficir bio je kapetan Konjičke kraljeve garde i komandant prve padobranske jedinice Vojske Kraljevine Jugoslavije. Tokom Drugog svetskog rata bio je u izbeglištvu, a potom u nemačkom zarobljeništvu. Bio je privatni sekretar kralja Petra II Karađorđevića u vreme dok je kralj boravio u Evropi. Dok je boravio u SAD, američka vojska ga je, prema nezvaničnim podacima, angažovala kao civilno lice za kontraobaveštajne poslove i navodno je tada bio poznat po nadimku Mumija. Nastanio se u Minhenu i oženio Nemicu Nelly, koja je imala kćerku Anamari, a koja je sačuvala neke od njegovih rukopisa. Za Birčanina se tvrdi da je bio prijatelj Iva Andrića, ali i filmske glumice Grete Garbo. /N. Kovačević, Danas/

Svečano otvaranje je u 13 časova.

M. Milićević

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.