Muzika, Vesti

OD DOMA KULTURE DO SRPSKOG VUDSTOKA

Posted: 6. avgusta 2015. u 23:36   /   by   /   comments (0)

Rok spektakl, Zaječarska gitarijada, svecano je otvoren 29.jula i trajace do 1.avgusta .Po 49–ti put Zajecar je otvorio vrata grada ljubiteljima „tvrdog zvuka“ a ova godina je ujedno i 19–ta kako će ulicama grada su grmeti motori, neizostavni deo rok kulture. Mocnim motoristima „Nocni vukovi“ iz Rusije simbolično će biti uručeni ključevi Zaječara.

Istorijat gitarijade počinje davne 1966. godine u Beogradu gde je održana prva gitarijada, prva manifestacija ovog oblika posvećena rok muzici. Nedugo potom u mnogim manjim gradovima u zemlji počele su da se organizuju slične manifestacije. Po ugledu na svetski muzicki pravac tog perioda, kao i pojavom prvih rok bendova kod nas, Zaječarci su organizovali lokalnu gitarijadu. Dolazak producenta Kostadina Kostadinovica zvanog Čauš 1974. godine na mesto upravnika u Domu omladine u Zaječaru bio je presudan za lokalni muzički dogadjaj, sada i svetski priznat.

Zahvaljujuci njegovom zalaganju i entuzijazmu,neafirmisani bendovi su dobili prostor da pokazu svoje umeće, rame uz rame i sa medjunarodnim rok zvezdama.U znak zahvalnosti i postovanja preminulom Kosti-Čaušu, Zajecar je ove godine darovao ulicu u centru grada koja ce nositi njegovo ime.Od 2014. godine na zaječarskoj gitarijadi se dodeljuje Memorijalna nagrada Kostadin Kostadinovic-Čauš za za doprinos afirmaciji mladih muzicara. Ovogodisnji dobitnik je Vlada Jankovic-Džet ,nekadasnji basista grupa „ Crni biseri” i „Tunel”,koji je nastupao na zaječarskoj gitarijadi 1983. godine a već 1984.godine je postao član zirija.Radi kao urednik programa na Radio Beogradu „202″.

Pored Memorijalne nagrade,od 2012. godine dodeljuje se i nagrada za „Rokonačelnika“.Prvu nagradu je dobila „ Riblja Čorba”,zatim Bruno Langer iz „Atomskog Skloništa” a ovogodisnji ponosni vasnik ključa u obliku gitare je Nenad Milosavljević Neša iz osnivač i vođa grupe „ Galija”.

Pored navedenih dodeljuju se i nagrade od strane žirija i publike koje ujedno označavaju prolaz za narednu gitarijadu.Svake godine se raspisuje konkurs za učešće na gitarijadi a selekciju učesnika vrši odabrani žiri.

Masovna poseta Zaječaru u vreme trajanja gitarijade od 2014. godine je i zvanično je licencirana i priznata od strane čelnika iz Njujorka koji su Zajecaru, jedino na svetu, odobrili naziv „Gitarijada by Woodstock“ u znak priznanja i poštovanja za najstariju rok manifestaciju.Gitarijada je ozvanicena i kao turistička atrakcija u nasoj zemlji.