Društvo, Vesti

Obeležena “ Nedelja solidarnosti sa osobama sa dečjom i cerebralnom paralizom “ u GKC

Posted: 9. oktobra 2015. u 20:14   /   by   /   comments (0)

Sinoć je u klubu GKC-a povodom nedelje solidarnosti sa osobama koja se suočavaju sa posledicama dečije i cerebralne paralize obeležena ova manifestacija sa prigodnim programom na kome su nastupile osobe sa invaliditetom uz podršku učenika muzičke škole „Ars Nova“.

Čedomir Cicović sekretar Udruženja invalida dečje i cerebralne paralize istakao je značaj ove manifestacije:
—Ovim želimo da ukažemo na položaj osoba sa dečjom i cerebralnom paralizom, da ukažemo na njihove probleme i prioritete u društvu i da smo još uvek na nivou težnje zadovoljavanja minimalnih ljudskih i egzistencijalnih potreba koje se danas u Srbiji teško mogu nazvati posebnim.–
—Suština je da se osobe sa invaliditetom treba posmatrati kao proaktivne članove društva , a u tom duhu se već deceniju detektuju problemi koji se odnose na zdravstevnu i socijalnu zaštitu, obrazovanje i zapošljavanje. Želimo da pokažemo da se predsrasude i stereopi ne rešavaju ni jednim zakonom, već na njima mora da se radi kroz obrazovanje a to je ono što večeras želimo da predstavimo kroz prikazivanje potencijala, kreativnosti , mogućnosti i želja osoba sa invaliditetom.–
—Videćemo da osobe sa invlaiditetom i na bini jesu jedni od nas i glumci, svirači, pevači, govornici i smatram da je to pravi način da se osobe sa invaliditetom pokažu kao ravnopravni članovi društva. Udruženje osoba sa dečjom i cerebralnom paralizom je neprofitna i nestranačka organizacija gradskog tipa koja broji oko 120 članova.U svakom društvu postoji oko deset posto osoba sa invaliditetom što bi trebalo da bude okvir kada se o njima govori i mimo izbornih kampanja.–

Predrag Bakić predsednik udruženja osoba sa dečjom i cerebralnom paralizom pozdravio je gradonačelnika, prijatelje, goste i učesnike i zahvalio se svim prisutnima koji su došli da podrže ovu manifestaciju.

Predstavljen je rad udruženja kroz prezentaciju na kojoj je prikazana istorija bolesti dečje i crebralne paralize, njene razlike, oblici i načini lečenja. Kroz prezentaciju je prikazan cilj udruženja kroz projekte, podršku, pomoć osoba sa invaliditetom da bi artikulisali svoje probleme i ostvarili svoje životne potrebe.

Čedomir Cicović sekretar Udruženja invalida  dečje i cerebralne paralize pozdravio je sve prisutne i zahvalio što su izdvojili vreme da posete manifesticiju nedelje osoba sa dečjom i cerebralnom paralizom:
—Ova manifestacija se svake godine poklapa sa proslavom Dana grada Užica a mi ćemo se potruditi da je ulepšamo prigodnim programom koji smo pripremili za vas.–
— Cerebralna za razliku dečije paralize nije prenosiva i zarazna, već je posledica nefunkcionisanja mozga usled mehaničkih i neuroloških povreda. Dečija paraliza je skoro iskoronjena jer postoje efikasne vakcine koje se bore protiv te bolesti.–

—U toku je projekat koji organizuje Udruženje invalida dečje i cerebralne paralize uz podršku grada Užica „ Edukacijom protiv izolacije“ gde smo spremili koncept radionica u školama u gradu i pokušavamo da edukujemo decu u praktičnom smislu o komunikaciji i interakciji osoba sa invaliditetom. Već vidimo da se deca kroz priču oslobađaju  i postavljaju pitanja o svojim razmišljanjima i zabludama što je pravi put.–

U radu udruženja predstavljen je i rad kreativnog kluba koji je od velikog značaja za osobe sa dečjom i cerebralnom paralizom u kome i volonteri i zaposlene osobe sa invaliditetom preko javnih radova prave novogodišnje čestitke. Od zarađenog novca na ovaj način se finansiraju aktivnosti, akcije, izleti i rad udruženja da bi se unapredio položaj i život osoba sa invaliditetetom.

Ovo veče je obeleženo i plodom zajedničke saradnje udruženja dečje i cerebralne paralize sa Gradskim udruženjem slepih i slabovidih i muzičke škole Ars Nova kroz izvođenje numere „Prva ljubav“ od Đorđa Balaševića od strane Nikole Jovanovića i Stefana Milosavljevića.
Podeljene su zahvalnice za akciju prikupljanja plastike „ZaČEPimo predrasude“ kojoj se odazvao neverovatan broj Užičana. Više od dve tone plastičnih čepova je prikupljeno je ovom akcijom, a to pokazuje potencijale za vid delatnosti socijalnog preduzetništva što bi olakšalo zapošljavanje osoba sa invaliditetom na održiviji način. Ovi čepovi se i dalje prikupljaju u vrtićima školama, kao i u bolnici i opštini.


Zahvalnice su dobili inicijator akcije Zoran Milovanović koji se zahvalio svima i objasnio kako je sve počelo:
—Akcija je počela zbog problema sa vodom prošle godine kad smo počeli da nosimo balone i flaše. Najveći odziv pokazala su deca u vrtićima i školama, a ovom prilikom pozvao bih i naše odrasle građane da sakupljaju plastičnu ambalažu i vode računa o ekologiji. Nadam se da će ova akcija sakupljanja čepova približiti decu sa osobama sa invaliditetom i obezbediti radno mesto nekom presom kojom bi se ova vrsta delatnosti proširila na limenke i pet ambalažu.–

Željko Perišiću prijatelju udruženja osoba sa dečijom i cerebralnom paralizom uručena je takođe zahvalnica povodom ove akcije.

Za organizaciju i pomoć u ovoj akciji zahvalnicu je dobio i Aleksandar Stanisavljević.

U nastavku ove predivne večeri lik „Srete iz Nušićeve komedije „Narodni poslanik“ glumio je Nikola Jovanović iz Gradskog udruženja slepih i slabovidih koji je oduševio sve prisutne svojom retorikom na bini.

Sve prisutne razveselile su i muzičke numere koje su izveli Danilo i Danica učenici muzičke škole“Ars Nova“.

Dok je večer odmicala na bini je predstavljen likov „Sonje“ iz Čehovljeve drame „Ujka Vanja“ koju je glumila Jelena Marić , i lik „Živke“ iz Nušićeve komedije „ Gospođa ministarka “ koju je izvela Marija Karadarević , obe iz Udruženja invalida za dečju i cerebralnu paralizu. Pesmu „Čovek kao Božja reška“ Borisa Kojadinovića izvela  je Dragana Jakovljević.

Tokom cele večeri publiku su zabavljali učenici muzičke škole „Ars Nova“ koje je prošlo uz sjajno raspoloženje gostiju i učesnika ove predivne manifestacije.

Predrag Marković