Društvo

Obeležavanje 74. godišnjice pobede nad fašizmom

Posted: 6. maja 2019. u 16:47   /   by   /   comments (0)

Obeležavanjem Dana pobede, 9. maja, u organizaciji Narodnog muzeja Užice i Grada Užica ove godine biće obeleženo i 75 godina od pobede nad fašizmom, a prigodan program uz polaganje venaca održaće se u 11 časova na Partizanskom spomen obeležju na Dovarju.

Spomen kosturnica na Dovarju, izgrađena po projektu arhitekte Ružice Ilić, svečano je otkrivena 1958.godine povodom Dana ustanka, 7. jula na mestu gde su 2. oktobra 1941. godine, za vreme Užičke republike sahranjeni poginuli partizanski borci stradali na Drežničkoj gradini 18. avgusta 1941. godine. Kasnije su tu sahranjeni izginuli i streljani borci i rodoljubi Užica i okoline stradali u periodu od 1941.do 1945. Ispod ploče spomen obeležja počivaju posmrtni ostaci 230 boraca i rodoljuba, a na granitnoj ploči iznad kosturnice upisana su imena njih 176 uz napomenu da tu počivaju i 54 nepoznata borca. Među sahranjenima je i jedan broj stradalih u bitci na Kadinjači.

M.N. / Foto: Nenad Kovačević

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.