Muzika, Vesti

O koncertu Đorđa Vasića i njegovih prijatelja

Posted: 26. avgusta 2015. u 20:41   /   by   /   comments (0)

Zahvaljujući Turističkoj organizaciji Užica, na Gradskom trgu je pored Nevernih beba, Tanje Jovićević i drugih, u nedelju 16.8. održan i dugoočekivani koncert Đorđa Vasića. Pod sloganom „Uz malu pomoć mojih prijatelja”, pevač legendarne grupa Kilo i po a kasnije i Opera, pružio je sugrađanima mini retrospektivu rok muzike. Sa Đorđem Vasićem razgovaramo o koncertu u prostorijama GKC-a.

Đorđe Vasić u GKC-u

Đorđe Vasić u GKC-u

Jeste li zadovoljni posetom i atmosferom na koncertu?

—Jesam, trg je bio pun iako nam vreme nije baš išlo na ruku. Ali bez obzira na kišu, Nebojša Milutinović-Mito i grupa Moondance su izašli na scenu, odradili svoj deo kao predgrupa i privukli pažnju publike koja je možda mislila da koncerta neće biti.

Ko su u stvari Vaši prijatelji koji su učestvovali u realizaciji koncerta?

—Pored Mita i grupe Moondance, nastupila je i grupa Arhivska zabava. Njihov pevač, Predrag Popović je pored Lane Tucović i Ane Božilović pevao i prateće vokale u toku koncerta. Luka Đuričić-klavijaturista Arhivske zabave je i posle nastupa sa svojom grupom nastavio da svira na koncertu. Što se tiče ostalih u ekipi angažovani su bili, kako muzičari koji su svirali u grupama Kilo i po i Opera, tako i mnogi drugi sa kojima sarađujem i družim se.

Koliko je to muzičara?

—Poprilično, za oko dva sata koncerta u svakom trenutku je na sceni bilo oko 7-8 ljudi. To su Rale Radojević-bas gitara, Marko Majkić-bas gitara, Dragoljub Zumberović Mato-bubnjevi, Milovan Sretenović Mikš-bubnjevi, Boban Despotović-gitara, Milomir Milosavljević Miško-gitara, Milan Jevtović-gitara, Ljubodrag Vukadinović-Ljupče-klavijature.

Koliko dugo ste pripremali koncert?

—Intezivno oko dva meseca pri tome pet dana pred koncert u bašti GKC-a, čisto da se oseti scena.

Na koncertu ste otpevali i dosta legendarnih rok pesama.

—Da, izveli smo i pesme sa kraja šezdesetih, početka sedamdesetih, pesme sa kojima sam i počinjao pevačku karijeru.

Kilo i po je za PGP snimio singl sa pesmama Jelena i Ciganske noći još 1981.godine. Kasnije ste sa grupom Opera u kojoj je bilo i članova grupe Kilo i po obradili pesmu Jelena. Kako su te pesme bile prihvaćene od strane publike na koncertu?

Omot singl albuma grupe Kilo i po 1981. godina

Omot singl albuma grupe Kilo i po 1981. godina

—Još uvek ima onih koji rado slušaju te pesme, čak i među mlađima. I dalje se čuju na svirkama, kao da ih kolege muzičari čuvaju od zaborava.Tada je bila rigorozna selekcija materijala koji će se objaviti, išlo se na kvalitet. Na žalost u PGP-u postoji  materijal za ceo album grupe Kilo i po koji sticajem okolnosti nije objavljen.

Postoji li mogućnost da deo materijala grupe Kilo i po ipak bude objavljen?

—Lično bih voleo da se to dogodi, pesme bi bile slušane i danas. Videćemo.

Koncert je trajao negde oko dva sata. Da li je naporno toliko dugo pevati?

—Nije jer su nastupile dve grupe sa svojim programom a osim toga prateći vokali i muzičari su otpevali po nekoliko pesama.Uostalo- navikao sam.

Koncert Đorđa Vasića i njegovih prijatelja je još jedan dokaz vrednosti i kvaliteta užičke rok scene. U nadi da ćemo uskoro slušati nove melodije i njegov karakterističan glas, uživajmo u pesmama Jelena, Ciganske noći, Marija, Zora je svanula, Skupi hrabrosti, Dama, U mračnom uglu stare krčme, koje se mogu naći na internet stranicama i van granica Srbije.

 

Mirjana Milićević