Muzika, Vesti

Nošnje učesnika festivala „Licidersko srce“ predstavljene u GKC

Posted: 19. avgusta 2015. u 10:59   /   by   /   comments (0)

U GKC-u u okviru sedmog dečijeg festivala folklora „Licidersko srce” u toku je izložba na kojoj su predstavljene nošnje udruženja iz Gruzije, Italije, Tajvana, Ukrajine, Slovačke, Bugarske, Makedonije i Republike Srpske. Svaka nošnja deo je istorije i tradicije jednog naroda i u tom smislu jeste lepota ove izložbe, jer prikazuje različitost kultura zemalja učesnica.
Izložene su nošnje koje se ističu bogato ukrašenim vezom, ornamentima, cvetnim motivima i koriste se na svečanostima kao što su svadbe, vašari i sabori. Još početkom 19. veka ljudi su pokazivali bogatstvo kroz nošnje koje su govorile o socijalnom statusu osobe koja je nosi. Na taj način su se razlikovale i devojke iz bogatijih kuća ističući se nakitom i nošnjom.

Narodna nošnja iz Gruzije

Narodna nošnja iz Gruzije

Ove godine posebnu pažnju nam je privukla nošnja Gruzije koja je bogato ukrašena zlatovezom sa motivima ravnokrakog krsta kako na muškoj tako i na ženskoj nošnji. Postoji nekoliko tipova nošnji ovog naroda a neki od njih su: “Svanuri” nošnja iz planinskog regiona i “Adjaruli” koju ovde vidimo predstavlja mušku nošnju sa gruzijskog je primorja, nosili su je ribari i sačinjena je od crne saje, pantalona i visokih crnih čizama.
Žensku nošnju čine pojasevi i kape sa dugim zlatnim haljnama i cipelama sa potpecima. “Samarija” je ženska odeća za crkvu, dok je “Jeirani” stara nošnja koju su žene nosile dok su igrale i zabavljale kraljeve na dvorovima.

Slovacka

Narodna nošnja iz Slovačke

Ženski kostim predstavlja jednu od najstarijih nošnji u Slovačkoj, iz planinskog je sela Valska Bela izrađena od pamučnog i lanenog materijala. Sastoji se od suknje i podsuknje, bluze, vezenog pojasa i prednje kecelje od platna sa bogatim vezom i ručno rađenim cipelama tzv. “krpce”.
Muški kostim je iz doline Handlova i noviji je od ženskog kostima sačinjen od crnog vunenog šešira, bele košulje bez veza, jakne od plave tkanine sa dugmadima i plavim pantalonama izvezenih džepova. Cipele kao deo nošnje su predstavljale socijalni status osoba tako da su bogatiji nosili čizme, dok su siromašniji nosili cipele.

Italija

Narodna nošnja iz Italije

Tradicionalni kostim Italije koji je nošen u 19. veku dolazi nam iz centralnog regiona Friuli.
Ženski kostim čini haljina bez rukava napravljena od pamuka, prsluk sa širokom suknjom, kecelja od damask vune, svile i pamuka, dok je podsuknja od belog pamuka. Pored toga kostim sadrži šal, čarape i platnene cipele. Vremenom ova nošnja je postala praznična.
Muški kostim čini prsluk, pantalone dužine do kolena od crnog somota vezene sa strane crvenom trakom. Crveni somotski pojas se nosi kao pojas na pantalonama,a maramica oko vrata kao šal izrađena je od crvenog platna sa belom štampom.
Na izložbi se mogu videti nošnje iz Bugarske, Ukrajine, Tajvana, Makedonije i Republike Srpske koje takođe oslikavaju bogatstvo kulture i tradicije krajeva iz kojih dolaze.

P. Marković