Umetnost

Ninin vizuelni svet hrane

Posted: 24. avgusta 2019. u 17:37   /   by   /   comments (0)

Mlada užička umetnica, Nina Milivojević, predstavila se sugrađanima samostalnom izložbom radova u Galeriji Reflektor koja će biti otvorena do 3. septembra. Nina je izložila radove koji predstavljaju njeno dosadašnje istraživanje na polju hrane, kojima je priložila i nove slike nastale nakon master studija, kao i jedan deo dnevničkih crteža.

Nina kaže da je “hranom, na ovaj način, počela da se bavi zbog toga što ona komunicira sa konzumentima ne samo ukusom, već i izgledom” pa ju je zanimalo da li je to samo “forma, odnosno spoljašnjost hrane, a ne samo ukus”. Kasnije je, kaže “počela da se bavi i odnosom čoveka prema hrani” i iz tog dela njenih radova su i slike koje predstavu čoveka stavljaju u odnos prema hrani, čime se celoj  ovoj “priči”  dodaje i humanistički element.

Stav je umetnice da ovi radovi nisu nikakva kritika marketinga, mada se, na prvi pogled “tako nešto može reći za slike nastale na trećoj godini studija”, ali kako je i sama “konzument kome marketing na polju hrane dosta pomaže da se odluči, ili eksperimentiše sa ukusima na osnovu njegovog poziva da hranu proba”, te tako ovi radovi gube mogućnost da se na taj način stave u odnos sa promoterskim aktivnostima. Na ovu temu ona kaže i da su radovi samo njen lični “uvid u to da nam se hrana na takav način svakodnevno i na razne načine nudi” i da nema negativnu konotaciju prema takvoj vrsti ponude.

-Ljudi imaju potrebu da sve, pa i hranu, koja nam je preko potrebna upakuju u neko lepo pakovanje, pa zato u prvim serijama slika koje sam radila na ovu temu, u pozadini postoje dve floralne forme, forme biljaka koje su “prevučene”  kroz kompjuterske filtere i tako izgubile svoju prirodnost, upravo zato da bi se pokazala marketinška intervencija, nakon koje izgledaju mnogo privlačnije nego što to zapravo jesu u prirodi- kaže Nina i dodaje da je savremenom čoveku hrana postala više od ukusa:

-U potrebi za hranom učestvuje i njena vizuelna forma, a ne smemo zaboraviti da sve to doprinosi i formiranu statusnih simbola u kojima hrana ima vrlo važno mesto, pa imamo i situaciju da pored ukusa, način na koji se hrana servira doprinosi njenom rangiranju na listi potreba savremenog čoveka. Ovim radovima ne želim da kažem da je to nešto preterano loše, već samo da je to odraz vremena u kome živimo.

Pored radova na temu hrane, Nina je izložila i jedan deo dnevničkih crteža, za koje kaže da ih pravi gotovo svakodnevno, budući  da ima potrebu da zabeleži sve što joj se učini interesantnim a ne može baš sve da naslika, tako da je nastala velika kolekcija ovakvih crteža. Od ove kolekcije, Nina kaže, “postoji  i deo koji će zauvek ostati sačuvan od javnosti”

Nina Milivojević  je rođena 1995. godine u Užicu. Nakon završetka Užićke gimnazije, upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo u klasi profesora Vlade Rančića. Master studije iz slikarstva završava na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Simonide Rajčević.
Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama u Užicu, Beogradu, Novom Sadu, Somboru i Subotici. Do sada je imala četiri samostalne izlože. Novosadskoj publici se predstavila u galeriji Bel Art i KC Fabrika, dok je u Beogradu izlagala u galeriji Božidarac i Digitalnoj galeriji Kolarac
.

M. Nikolić


Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje