Umetnost, Vesti

Nemanja Belej na podijumu Guarneriusa

Posted: 11. decembra 2015. u 15:12   /   by   /   comments (0)

U Centru lepih umetnsti „Guarnerius“ u subotu 12. decembra nastupiće jedan od najtalentovanijih mladih violinista Nemanja Belej . Koncert koji počinje u 20 časova je jedan u nizu u sklopu serijala pod nazivom FMU i Guranerius nagrađuju , posvećen predstavljanju najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.
Uz klavirsku pratnju Andrije Mamutovića , Nemanja Belej će izvesti kompozicije Betovene, Paganinija , Franka i Isaja.
Nemanja Belej je rođen 1993. godine u Nišu. Violinu svira оd svoje šeste godine. Nižu muzičku školu je završio u Nišu. Srednju Muzičku školu „Kosta Manojlović“ u Zemunu – Beograd, u odeljenju za talente. Osnovne akademske studije završio je na FMU Beograd, školske 2014/2015. godine, u klasi redovnog prof. Maje Jokanović. Sada je student master studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Marije Jokanović. Učesnik je brojnih međunarodnih i republičkih takmičenja i festivala na kojima osvaja prve nagrade. Od februara 2009. godine je član Omladinskog orkestra srednje–evropske inicijativе (CEI Youth Orchestra) pod dirigentskom palicom mr. Igora Koretija. Na Međunarodnom takmičenju gudača u Sremskoj Mitrovici, maja 2011. godine, osvaja prvu nagradu i laureat od VII do X kategorije. 2012. i 2013. godine učestvovao je na međunarodnoj turneji kamerne muzike COLLUVIO i tom prilikom nastupao u Beču, Minhenu, Ljubljani, Splitu, Sarajevu i Beogradu. Novembra 2012. godine, kao predstavnik FMU Beograd, učestvovao je kao solista na zatvaranju A – FESTA u Novom Sadu. Školske 2013/2014., kao i školske 2014/2015. godine proglašen je za najboljeg studenta gudačkog odseka na FMU Beograd i dobitnik je Žeželjeve nagrade. Kao član orkestra Kamerata Serbika, septembra 2014. godine, učestvovao je na prestižnom festivalu klasične muzike u Mariboru. 2015. godine je osvojio I nagradu na međunarodnom takmičenju gudača „Petar Konjović“.
Andrija Mamutović je rodjen 1990. godine u Nišu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje je stekao u klasi prof. Borivoja Mladenovića. U toku školovanja je osvojio veliki broj nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima od kojih su najznačajnija: I nagrada na međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Nišu (2002, 2004, 2006, 2008, 2010.godine), I nagrada na republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije u Beogradu (2001, 2003, 2005, 2007, 2009.godine), I nagrada na takmičenju mladih pijanista u Šapcu (2002, 2003, 2004.godine), ll nagrada na međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Kragujevcu 2005.godine. Dobitnik je nagrade “Constantinus”, koja se dodeljuje najboljem mladom umetniku Srbije do osamnaest godina starosti. Osnovne i master akademske studije je završio na Fakultetu Umetnosti u Nišu, u klasi profesora Aleksandra Serdara. Tokom studiranja je učestvovao na takmičenju mladih pijanista u Nišu (I nagrada), takmičenju “Chopin in memoriam” u Varni (IV nagrada), takmičenju “Ohriski biseri” (I nagrada), Međunarodnom takmičenju mladih pijanista ,,Davorin Jenko“ 2014.god. (I nagrada), takmičenju mladih pijanista u Šapcu 2014. god. (I nagrada). Zahvaljući nagradi sa Ohrida, dobio je članstvo u organizaciji EMCY. Nastupao je u više gradova Srbije (posebno se izdvajaju tri koncerta održana u galeriji SANU), Makedoniji (Štip, Bitolj, Ohrid, Skoplje), Bugarskoj (Sofija, Varna), Grčkoj (Volos, Atina), i na festivalima Nimus, Constantinus, Evmelia. Dobitnik je Konstantinove stipendije I nagrade Fakulteta Umetnosti u Nišu za najboljeg studenta muzičkog odseka, kao i diplome fondacije “Zografski” za izvođenje svite za klavir kompozitora Tomislava Zografskog. Trenutno je student prve godine doktorskih studija na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Aleksandra Serdara.
Ulaz na koncert je slobodan.

M. Nikolić