Umetnost, Vesti

„Neimenovani fragmenti”– Doplgenger : Gradska galerija Požega od 15. septembra

Posted: 13. septembra 2015. u 12:14   /   by   /   comments (0)

U Gradskoj galeriji Požega u utorak 15. septembra od 20 časova biće otvorena izložba radova umetničkog dua Doplgenger pod nazivom „Neimenovani fragmenti”.
Serijal radova „Neimenovani fragmenti” bavi se politikom medijskih slika koje su kao deo svakodnevice ljudi na prostorima bivše Jugoslavije bile jedan od elemenata kreiranja istorijskih događaja na ovim prostorima zadnje dve decenije. TV slike odavno postoje kao deo našeg ličnog i kolektivnog života ali mali broj puta se čovek zapita o njihovom uticaju na nas pojedinačno i na naše kolektivno, kako stvarno tako i nesvesno biće.
„ Radovi u seriji iznova izvode kontekst medijskog sadržaja, ali sada ističu ono što je prethodno bilo nevidljivo i potisnuto, ono što je u medijskom toku ostalo marginalizovano ili se smatralo efemernim. U sadašnjem trenutku aproprijatisani, analizirani i dekonstruisani sklopovi slika i zvukova prošlosti bivaju sukobljeni i aktualizovani.”

Doplgenger IUmetnički duo Doplgenger čine Isidora Ilić i Boško Prostran, filmski i video umetnici iz Beograda. Rad Doplgengera bavi se odnosom između umetnosti i politike kroz preispitivanje režima pokretnih slika i modusa njihove recepcije. Doplgenger dekonstruiše filmski medij, jezik, strukturu i tekst kako bi se ispitali načini putem kojih umetnost/pokretne slike učestvuju u kreiranju političke stvarnosti. Oslanjaju se na tradicije eksperimentalnog filma i videa, da bi nekim od postupaka iz tih tradicija intervenisali na već postojećim medijskim proizvodima. Njihov rad predstavljen je na samostalnim i grupnim izložbama, kao i na filmskim i video festivalima: Država u krevetu, Galerija Likovne umetnosti Split, Open Systems, Beč, GPL Contemporary, 2014; Salon Video Rumunija; Festival eksperimentalnog filma, Pariz, Međunarodni festival eksperimentalnog filma i videa VIDEOEX, Cirih, VIDEOFORMES U Klermon Feran, 2013; Pančevačko bijenale, Galerija savremene umetnosti, 2012; Galerija ArtPoint, Beč, TINA B. Festival savremene umetnosti, Prag, 2011, BELEF Beogradski letnji festival, 2010.
Tokom proteklih godina učestvovali su na mnogobrojnim simpozijumima i radionicama, na kojima su predstavljali svoj rad i držali predavanja, u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Rusiji, Hrvatskoj, Srbiji.

Izložba u Gradskoj galeriji Požega biće otvorena do 6. oktobra a organizovana je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

M.N./izvor: KC Požega, Doplgenger