Press

Nastup Srbije na Moskovskom sajmu knjiga

Posted: 27. avgusta 2015. u 16:53   /   by   /   comments (0)

Srbija će pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja predstaviti svoju književnost na Moskovskom međunarodnom sajmu knjiga, koji će biti održan od 2. do 6. septembra.
(Izvor: Tanjug četvrtak, 27.08.2015. | 12:50)

Na nacionalnom štandu biće izložena neka od najpoznatijih dela srpske književnosti, uz prisustvo 14 eminentnih autora iz Srbije, najavilo je ministarstvo.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je istakao da je ove godine Ministarstvo kulture i informisanja prvi put raspisalo otvoreni poziv za organizaciju i realizaciju programskih aktivnosti na međunarodnim sajmovima knjiga, što je samim piscima i prevodiocima dalo mogućnost da direktno učestvuju u oblikovanju međunarodnog predstavljanja naše literature.

Putem otvorenog poziva ministarstva, sredstva za organizaciju i realizaciju programskih aktivnosti na međunarodnim sajmovima knjiga dodeljena su Srpskom PEN centru i Srpskom književnom društvu.

Ministarstvo je u 2015. godini izdvojilo ukupno 21 milion dinara za realizaciju nastupa naše zemlje na najvažnijim svetskim sajmovima knjiga u Lajpcigu, Pekingu, Moskvi i Frankfurtu.

„Veoma je dobro što je Ministarstvo kulture i informisanja pokazalo ozbiljno razumevanje za učešće naših pisaca na velikim evropskim sajmovima knjiga. Sajamski forumi i programi su značajna mesta za oglašavanje i promociju literature“, naglasila je predsednica Srpskog PEN centra Vida Ognjenović.

Prema njenim rečima, srpska književnost će u Moskvi biti predstavljena učešćem pisaca koji imaju prevedene i objavljene knjige na ruskom jeziku.

Cilj je, kako je navedeno, iniciranje frekventnije razmene knjiga srpske i ruske savremene književnosti, jer je daleko manji broj prevedenih naslova sa srpskog na ruski nego obrnuto.

Na moskovskom sajmu učestvovaće Vladislav Bajac, Gordana Ćirjanić, Laslo Blašković, Vasa Pavković, Gojko Božović i drugi poznati pisci, istoričari i prevodioci.

„Od izuzetnog je značaja to što je ovaj saziv Ministarstva kulture i informisanja uložio napore u povećanje budžeta za predstavljanje naše književnosti u svetu, kao i što je kroz raspisivanje otvorenog poziva dalo mogućnost strukovnim udruženjima da se direktno uključe u organizaciju nastupa na medjunarodnim sajmovima knjiga“, ocenio je pisac i član Upravnog odbora Srpskog književnog društva Vasa Pavković.

Moskovski sajam knjiga najznačajniji je književni događaj godine i najveći književni forum u Ruskoj Federaciji.

Na sajmu će učestvovati 500 izlagača iz 63 zemlje, uz očekivanih 200.000 posetilaca.

Posebni segmenti biće posvećeni književnosti za decu i digitalnim tehnologijama u izdavaštvu.

U okviru sajma biće organizovano niz radionica, okruglih stolova, autorskih čitanja, intervjua i potpisivanja knjiga, a Srbija, uz Iran i Jermeniju, ima status specijalnog gosta sajma.

http://www.b92.net/