Umetnost

Narodni muzej Užice: Predavanje o značaju arheološkog nasleđa

Posted: 15. decembra 2019. u 18:04   /   by   /   comments (0)

Srpsko arheološko društvo organizuje predavanje na temu „Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa“ u Narodnom muzeju Užicu u ponedeljak, 16. decembra u 12 časova

Predavanje kojim je cilj akcentovanje značaja arheološkog nasleđa usmereno je, u prvom redu, na predstavike lokalnih samouprava- donosioce odluka, stručne službe, predstavnike policije, škola, mesnih zajednica, ali i za zainteresovanu stručnu i širu javnost. Ovom usmerenošću nosioci projekta očekuju da će se, kroz upoznavanje sa propisima, procedurama, kao i ukazivanjem na loše i dobre primere delovanja, popraviti odnos šire zajednice prema arheološkom nasleđu.

Kao posebne celine koje će se na predavanju obraditi ističu se:

-Proces rada i specifičnosti arheoloških istraživanja

-Zakonski okviri i međunarodne konvencije

-Proceduralne mogućnosti za aktivno uključivanje u procese zaštite, očuvanja, promovisanja i korišćenja arheološkog nasleđa

-Mogućnosti intersektorske saradnje radi bolje zaštite, promocije i održivog korišćenja  arheološkog nasleđa

Podršku realizaciji projekta pružio je i Narodni muzej Užice u čijim prostorijama- stalnoj postavci Užička republika, će se održati ovo, 28-o predavanje u Srbiji.

Projektom koji je podržalo Ministarstvo kulture Srbije rukovodi predsednik Srpskog arheološkog društva dr Adam Crnobrnja koji je ujedno i predavač.

M.N.