Muzika, Vesti

Najbolji harmonikaši sveta dolaze iz Srbije…

Posted: 1. oktobra 2015. u 20:17   /   by   /   comments (0)

Na 40 . Internacionalnom festivalu harmonika u Kastelfidardu u Italiji, 22. septembra , Orkestar harmonika iz Kragujevca , kao jedini predstavnik Srbije , osvojio je prvo mesto u kategoriji ansambala a u ukupnom plasmanu na festivalu po broju osvojenih bodova (19, 33 od maksimalnih 20) bio drugi. Da se radi o velikom uspehu srpskih harmonikaša govori u prilog činjenica da je na takmičenju nastupilo oko 150 orkestara a festival u Kastelfidardu je najprestižniji u svetu kada je u pitanju harmonika, tako da se posle ovog uspeha može s pravom reći da je Srbija i prvak sveta u harmonici.

Profesor Bojan Špica

Profesor Bojan Špica

Orkestar Harmonika nastao je 2014. g. kao rezultat saradnje orkestra harmonika Srednje muzičke škole „dr Miloje Milojević” iz Kragujevca i studenata na Katedri za harmoniku Filološko umetničkog fakulteta ( FILUM) iz Kragujevca a u Kastefidardu su nastupili članovi: harmonikaši: Miloš Mladenović, Jovan Stanojević, Marko Trivunović, Siniša Ljubojević, Dimitrije Simić, Nemanja Ivković, Stefan Adamović, Stevan Krstić, Nikola Janković, Danica Konatar, Stefan Popović, Nikola Šarkočević, Nevzad Demirović, Bojana Preković, Mirjana Tadić, Marko Končarević, Filip Novaković , Marko Ranđelović, Đorđe Vasiljević, Đorđe Veselinović, Miloš Milošević, Aleksandar Stojković ( bas harmonika) Ana Špica i Ljiljana Ranković ( violin) , Suzana Vlatković ( viola) na čelu s dirigentom prof. Bojanom Špicom.
Mukotrpan rad između obaveza članova okestra koji su učenici dve škole, profesora i saradnika na drugim instrumentima koji se uključuju u rad, zavisno od odabranih programa, više puta do sada je nagrađivan visokim priznanjima . Pulski festival harmonike, takođe jedno  od najprestižnijih takmičenja,  godinama svoj pehar koji dodeljuje apsolutnom pobednika,jeste dokaz  kvaliteta mladih muzičara ovom slučaju Orkestru harmonika  iz Kragujevca,  a ovogodišnji uspeh u Kastelfidardu je nastavak ranijih pobeda na istom festivalu : 2000 .g prvo i 2001. g. drugo mesto. Pre dve godine na Republičkom takmičenju u Beogradu ovaj orkestar je bio prvi sa 99, 33 poena od ukupno 100.

Or.harm.IIVeliki broj međunarodnih i domaćih priznanja koje pojedinci, članovi orkestra dobijaju tokom svoje karijere , govori o kvalitetu i posvećenosti te nije ni čudo da sve to zajedno: kvalitet, upornost, rad i entuzijazam pre svega , dobija i visoka priznanja na međunarodnim takmičenjima.
Okrestar harmonika iz Kragujevca ima brojne nastupe širom Srbije. Između ostalog u bliskoj  prošlosti, ovog proleća nastupao je u Požegi gde je bio na programu Harmonika u centru a član ansambla, pobednik Međunarodnog takmičenja harmonike u Tivtu ove godine, požežanin Đorđe Vasiljević , prof Muzičke škole „Lale Stefanović” u Užicu svom gradu poklonio je i solistički nastup u Kulturnom centru Požega. Ono što prvo nakon odmora od takmičenja očekuje ovaj orkestar jeste planirani koncert u Gornjem Milanovcu u toku novembra.

M.Nikolić