Umetnost, Vesti

Nagrada „Mladi Dis“ pripala Užičaninu Ognjenu Obradoviću

Posted: 25. maja 2016. u 02:55   /   by   /   comments (0)

Užičanin Ognjen Obradović ovogodišnji je dobitnik nagrade „Mladi Dis“  za 2016. koju dodeljuje Gradska biblioteka Čačak u sklopu ovogodišnjeg konkursa 23. Disovog proleća.

Ognjen Obradović (1992.), po obrazovanju dramaturg, nagradu „Mladi Dis“ dobio je za rukopis „Kameni odraz“ potpisan šifroma „Grotlo“. Ovom nagradom stiče pravo na štampanje svoje prve knjige u izdanju Gradske biblioteke Čačak.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Vojislav Karanović, predsednik, Živorad Nedelјković i Bojan Vasić, a odluka o prvonagrađenom radu donesena je jedoglasno. “Kameni odraz” se izdvojio po kvalitetu između 30 prispelih pesničkih rukopisa.

U obrazloženju žirija kaže se:

– Žiri smatra da se rukopis Kameno odraz Ognjena Obradovića svojim kvalitetom i poetskom ubedlјivošću izdvaja od svih rukopisa pristiglih na konkurs, i da stoga zavređuje nagradu Mladi Dis. Zbirka Kameni odraz suočava nas sa pesničkim svetom u kome se prepliću elementi oneobičene svakodnevice, groteskne slike i lirske epifanije. Začuđen životom, kao i prolaznošću i krhkošću sveta za koji verujemo da ima čvrste konture, Ognjen Obradović će se u svojoj knjizi zapitati i o prirodi pesničkog stvaranja, i o smislu vlastitih pesama. Autor ove zbirke vodi mali lirski dijalog sa sobom i svetom oko sebe. Na trenutke taj dijalog poprima ton gorčine i oporosti, nekada ga ispune ironični i autoironični iskazi, povremeno se uobliči u kritički komentar konkretne stvarnosti, ali u suštini taj dijalog jeste umetnički vešto iskazana čežnja za punijim postojanjem. (Vojislav Karanović, predsednik)

Pored Obradovićevog rukopisa, žiri je izdvojio još tri  kvalitetna rukopisa:  Epistola (šifra “Hajdeger“) Ersana Muhovića (1992) iz Novog Pazara; Nema veze, (šifra “Grejs Šelbi“) Mirjane Narandžić (1992) iz Beograda i Krik (šifra “Scena“) Marije Tanasković (1993) iz Kralјeva.

Pohvalјene su i pojedinačne pesme Milana Vurdelјe (1993), Zlatka V. Stevanovića (1989), Dajane Vasojević (1997) i Mirjane Frau Kolarski (1987).

M.Nikolić