Plus

„Na vetru ljubavi i tuge“ sa Markom Stanojevićem

Posted: 14. novembra 2016. u 10:26   /   by   /   comments (0)

Pesnički prvenac Marka Stanojevića „Na vetru ljubavi i tuge“ , zbirka pesama koja je nedavno stigla do ruku čitalaca, a promovisana i na prethodnom Beogradskom sajmu knjiga, biće predstavaljena publici i na književnoj večeri u Rakovici. Na promociji koja će se održati 14. novembra u 18 časova , autor će govoriti svoje stihove uz gitarsku pratnju Ane Nedeljković, a pesnika i njegov rad predstavića Slavica Pejović , glavni i odgovorni urednik „Majdan“-a i Vladanka Cvetković, urednik zbirke „Kroz pesme i priče Lice Rakovice“. Domaćin večeri je Milan Nedeljković, urednik književnog programa u Centru za kulturu Rakovica,  koji je uz Književno društvo Rakovica,  organizator promocije.

14364716_1799935060249238_278681203526069562_nDobar deo tiraža zbirke pesama Marka Stanojevića „ Na vetru ljubavi i tuge“ do sada je rasprodat, a popularnosti pesnika doprinosi i pažnja koju mu je posvetio Matija Bećkovića, koji je i recezent ove zbirke. U svom predgovoru za zbirku Bećković ističe da je Stanojević „ došao s nenadane i neočekivane strane“, ali i od „tamo gde ga nismo sejali.“ Ističući reči pohvale na račun pesnika i poezije / „poezija, kao je prava, ona je ljubavna“/ Bećković upućuje reči dobrodošlice mladom autoru u svet „koji nema strana“.

Iako na ovom svetu obitava kratko, i na samom je začetku njegove spoznaje , od 1992. kada je rođen u Negotinu, Marko Stanojević očito ima šta da kaže stihovima artikulišući  neke stvari o svetu i emocijama, njihovom uzajamnom odnosu i za to kratko vreme. Njegov prva, i za sada jedina pesnička zbirka „Na vetru ljubavi i tuge“ već je dobila nagradu za najeteričniju poeziju na manifestaciji „Orfej na Dunavu“.

M.Nikolić/ foto: Privatna arhiva