Najava, Umetnost

Na pragu prvog Festivala slikovnica „Čigra“

Posted: 27. septembra 2016. u 09:57   /   by   /   comments (0)

Narodna biblioteka Požega od 6. do 8. oktobra organizuje  Festival slikovnica „Čigra“, manifestaciju jedinstvenu po sadržaju u Srbiji.

Program festivala namenjen je deci najmlađeg uzrasta, ali i odraslima i posebno stručnoj javnosti (autorima, ilustratorima, izdavačima, bibliotekarima, vaspitačima i učitelјima), roditelјima  i svima ostalima kojima su slikovnice u fokusu interesovanja.

Programski sadržaji  Festivala odvijaće se na  Trgu slobode, Gradskoj galeriji, Klubu mladih i Narodnoj biblioteci Požega. Okrugli sto „Kako rastu slikovnice“ biće održan 7.oktobra 2016. od 11.00-15.00 u prostorijama Kluba mladih i okupiće 30 učesnika .

U okviru Festivala biće otvorene i dve izložbe – renomiranog hrvatskog ilustratora Dražena Jerabeka i izložba starih slikovnica „Moja prva slikovnica“ autora Daniele Skoković.

Prateće aktivnosti pripremlјene su za decu predškolskog i mlađeg osnovnoškolskog uzrasta i obuhvataju lutkarsku predstavu, druženje sa piscima i ilustratorima, radionice sa bibliotekarima i brojne druge sadržaje.

-Naša namera je da ovim Festivalom, koji je prvi takve vrste u Srbiji, skrenemo pažnju javnosti na položaj slikovnica u dečjoj literaturi i njihov značaj za odrastanje svakog deteta.Želјa nam je da ovaj Festival slikovnica postane tradicionalan, kao i da ustanovimo nagrade koje bi se dodelјivale na budućim festivalima – za autora teksta i ilustracije i najbolјu slikovnicu iz godišnje produkcije kod nas- poručila je autor projekta Daniela Skoković, v.d.direktora Narodne biblioteke Požega.

Projekat Festival slikovnica „Čigra“ podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja RS.

14466368_10210733059108583_31827118_o

Izvor: NB Požega