Najava

Muzej u Sirogojnu: VI Vašar starih zanata i zanimanja- 6. avgust

Posted: 5. avgusta 2016. u 09:45   /   by   /   comments (0)

U Muzeju na otvorenom ,,Staro selo“ u Sirogojnu u subotu 6. avgusta organizuje se šesti po redu Vašar starih zanata i zanimanja. 

Vašar se otvara u 12 časova, a na svečanom otvaranju govoriće etnolog i muzejski savetnik Snežana Tomić ispred organizatora i  dr Nedeljko Radosavljević iz Istorijskog instituta u Beogradu.

Pored toga što će na ovoj manifestaciji zanatlije predstaviti tradicionalne zanatske tehnike i način izrade proizvoda, organizuje se i prateći program u koji spadaju radionice za decu-„Preplitanje niti“ koje se održavaju od 11 do 14 časova, nastup zdravičara koji počinje od 12 i traje do 13 časova. Do 16 časova posetiocima će biti predstavljene upotrebne vrednosti proizvoda.

„Organizovanjem Vašara starih zanata i zanimanja Muzej na otvorenom ,,Staro selo“ u Sirogojnu daje doprinos u očuvanju, popularizaciji i vrednovanju zanatskih veština i umeća, kulturnog identiteta, materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, koji se promovišu integrisani kroz kulturnu, obrazovnu, zabavnu i turističku ponudu.

Kroz ovaj program posetiocima Muzeja predstavlјaju se tradicionalne tehnike i veštine izrade zanatskih proizvoda, domaća radinost sa područja i njihovi proizvodi, dok se kroz prateće programe ističu i upotrebne  vrednosti zanatskih proizvoda.

Izrada zanatskih proizvoda predstavlјa individualnu kreativnost sa lokalnim i regionalnim karakteristikama. Ručno rađeni predmeti nasuprot industrijskoj proizvodnji, nose priče i poruke u kojima možemo tražiti alternative za savremeni način života u budućnosti.

Zanatska umeća deo su nematerijalnog kulturnog nasleđa, koje obezbeđuje društvenim zajednicama i njihovim pojedincima osećaj kulturnog i nacionalnog identiteta. Nјihov značaj je i u tome što predstavlјaju glavnog pokretača kulturne raznolikosti, lјudske kreativnosti i garanta održivog razvoja.“

M.M. / izvor i foto:Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno