Društvo, Vesti

Muzej Staro selo „Sirogojno“ i KC Požega na Konferenciji Deska Kreativna Evropa Srbija

Posted: 13. decembra 2015. u 14:28   /   by   /   comments (0)

Konferencija Deska Kreativna Evropa Srbija „Kultura, koncepti i upravljanje promenama“ održava se od 14. do 16. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu a glavna tema koja će zaokupiti pažnju učesnika jeste problem razvoja kulture u savremenom društvu i savremenim ekonomskim uslovima. U pokušaju da se nađu odgovori na pitanja: šta oni koji se bave kulturom mogu da nauče od biznis sektora kao i koje poruke kultura treba da prenese biznis sektoru, svoja iskustva preneće i gosti iz inostranstva ali i profesionalci iz prakse i teorije kulturnog sektora Republike Srbije.
DSC_5705Na Konferenciji koju u ponedeljak 14. decembra otvara ministar kulture i informisanja Republike Srbije, Ivan Tasovac, među brojnim učesnicima biće i dvoje predstavnika iz Zlatiborskog kraja koji su svojim primerima učinili napor da ustanove kulture u kojima rade pozicioniraju na vidljivo mesto kulturne mape Srbije- Muzej na otvorenom Staro selo “ Sirogojno” i Kulturni centar Požega. Direktor Kulturnog centra Požega, mr Slađana Petrović Varagić govoriće u okviru programa “Kultura i razvoj publike” na kome će se predstaviti publikacija Deska u koju je uvršten i njen rad na istu temu s osvrtom na pratkična iskustva KC Požege. Moderator istog programa koji je takođe učesnik dela Konferencije s temom „Kulturna baština i finansijska samoodrživost“, dr Nikola Krstović, viši kustor Muzeja na otvorenom Staro selo “Sirogojno” preneće praktična iskustva Muzeja na ove dve teme.
Zajedno s učesnicima iz zemlje i inostranstva, predstavnici ove dve institucije kulture iz Zlatiborskog okruga ponudiće i moguće odgovore na pitanja: da li je umetničko stvaralaštvo danas u krizi, da li su biznis i kultura u ljubavi ili mržnji, da li su, poput kreativnih gradova, u krizi novi koncepti u kulturi, zašto je, u tom kontekstu, bitan koncept razvoja publike?
Paneli na kojima će govoriti domaći profesionalci na ovoj konferenciji tematski su naznačeni po celinama: Kultura i razvoj publike, Kontroverze kreativnih industrija, Kulturna politika i njene refleksije na savremenu umetnost, Književni prevodi, međunarodna saradnja, razvoj publike i tržište.
Prateći program čine promocija publikacije Deska Kreativna Evropa Srbija „Razvoj publike u Srbiji“ u kojoj je predstavljeno oko pedeset projekata koji se bave kulturnom animacijom, potom izložba radova umetnika Jovane Sudimac i Miće Stajčića, kao i performans Igora Koruge. Takođe je u saradnji sa Željkom Lončarom organizovana izložba promotivnih materijala Deska Kreativna Evropa Srbija, čiji su autori studenti Visoke škole za dizajn u Beogradu.

M. Nikolić