Plus

Monodrama o životu Milutina Milankovića u Novoj Varoši: 28. mart

Posted: 27. marta 2017. u 10:00   /   by   /   comments (0)

Monodrama „Uspomene“, koju je po autobiografskoj knjizi „Uspomene, doživlјaji i saznanja“ naučnika Milutina Milankovića dramatizovao, režirao i igra dramski umetnik Savo Radović, biće izvedena u utorak 28.marta (20 sati) u Biblioteci „Jovan Tomić“ u Novoj Varoši.

Domaći poklonici pozorišta imaće priliku da se kroz maestralnu Radovićevu glumu bliže upoznaju sa zanimlјivim detalјima iz života jednog od najvećih svetskih naučnika, posebno trenutke nakon njegovog penzionisanja, usamlјenosti, odbačenosti, osporavanja lika i dela, odlaska sina u jedinca u emigraciju…

-Predstava je pozorište jednog glumca. Teče kao film Milankovićevog života, koji i u najtežim trenucima usamlјenosti i odbačenosti nalazi snage da se našali, ne gubi veru i nadu, svestan značaja svog rada i ispravnosti opredelјenja – zapisao je Radović, koji je u svojoj plodonosnoj teatarskoj karijeri odigrao brojne zapažene role.

Savo Radović je, inače, kao glumac BDP-a, velikana srpske i svetske nauke igrao u kratkom filmu snimanom prilikom otvaranja Univezijade 2009.u Beogradu. Nakon toga se više zainteresovao da njegovo delo. Razgovaro je sa potomcima velikana, kao i sa pojedinim savremenicima, nekadašnjim studentima koji su sada u ozbilјnim godinama. Prikupio je mnoštvo zanimlјivih podataka u nameri da kroz monodramu što bolјe osvetli Milankovićev lik jer se kod nas i dalјe ne zna dovolјno o njemu.

http://www.varoske.net/vesti/92/biblioteka-u-utorak-monodrama-uspomene-sava-radovica