Muzika, Vesti

Miško Plavi i Svetlana Spajić nastupili na festivalu „Svet muzike” u Sirogojnu

Posted: 12. avgusta 2015. u 17:48   /   by   /   comments (0)

 

U nedelju 9. avgusta u Muzeju na otvorenom “Staro selo” u Sirogojnu pred publikom kojoj je ljubav prema tradicionalnoj muzici bila ujedno i odbrana od letnje žege održan je koncert Miška Plavog i raspevana radionica  tradicionalnog pevanja Svetlane Spajić u organizaciji Nimbus Art.

Ovo je po redu peti međunarodni festival “Svet muzike” koji na ovaj način i u autentičnom prostoru promoviše i čuva od zaborava tradicionalnu muziku sa našeg podneblja.
“Tradicionalna muzika, kao i nematerijalno kulturno nasleđe uopšte, jeste proces koji je živ i neprekidno se menja, tako da na tradicionalnu muziku utiču različiti muzički pravci i kulture.
Festival „Svet muzike“ pokušava da prikaže tu promenu, ali i muzičke korene iz kojih je muzička tradicija nastala.”- istakako je Dragan Cicvarić kustos i organizator festivala
Prvi je nastupio Miško Plavi koji je svojim repertoarom napravio sjajnu atmosferu pa je njegova harmonika uspela da prenese prisutnima dobre vibracije od Argentine do Dalekog Istoka. Koristivši razne lupove pri izvođenju u deonicama pesama dao im je upečatljivu notu i ambijentalne muzike.
“Spremajući se za ovaj nastup razmišljao sam koliko etnoelemenata da ubacim pa sam se odlučio za etnomotive. U razgovoru sa organizatorom festivala Draganom Cicvarićem vratio sam se ipak na prvobitnu ideju o repertoaru razne muzike sveta i nadam se da vam je prijala pod ovim borovima” – objasnio je Miško Plavi.
Veštim prstima Miško je svojom harmonikom predstavio muziku celog sveta, a za sam kraj predstavio je pesmu iz Japana koja mu je ostala u srcu nakon dugogodišnjeg boravka i profesionalnog angažmana u toj zemlji.
“Pošto sam dugo boravio u Japanu odsviraću vam japansku numeru o cvetanju trešnjinog cveta, o drvetu koje ne rađa plodove” –naveo je Miško Plavi
Publika je Miška Plavog ispratila gromoglasnim aplauzom zadovoljna onim što je videla tokom njegovog koncerta.

Svetlana Spajić i pjevačka druzina

Nakon njegovog nastupa na binu se popela raspevana radionica tradicionalnog pevanja  sa Svetlanom Spajić na čelu.
Cure su otvorile koncert kozaračkim kolom, a u nastavku raspevane radionice izvodile su pesme iz Tetova, Severne i Zapadne Srbije, pa sve preko Bosne, Banije i Korduna do Vojvodine .
Ojkalicama i groktalicama koje predstavljaju tradicionalne pesme sa podneblja ovih krajeva zadivili su publiku koja ih je nagradila veličanstvenim aplauzom.. Nizale su se pesme od bećaraca pa do tužnih melodija koje su oslikale svakodnevni život sela, ljubavne jade mladih cura, a i momačke rane kao odraz melanholičnog raspoloženja nakon nemilih događaja.
U duetu sa svojom drugaricom Svetlana Spajić je otpevala i poznatu zlatiborsku kajdu na radost svih prisutnih posetilaca.Bilo je divno slušati ovu družinu cura kako svojim glasom i intonacijom izvode razne vrste tradicionalmih pesama uz vođstvo Svetlane Spajić koja ih je bodrila i davala im vetar u jedra tokom celog nastupa.

U hladu borova pod vedrim nebom ova divna manifestacija ulepšala je svima dan i radujemo se novom susretu sledeće godine koji će bez sumnje prikazati sjajne izvođače, kao i dobru organizaciju od strane domaćina Muzeja na otvorenom “Staro selo” Sirogojno.
Predrag Marković