Plus

Minja Marčetić i Gabor Henjel nastupaju u Guarneriusu

Posted: 9. juna 2016. u 12:21   /   by   /   comments (0)

U centru lepih umetnosti Guarnerius u petak 10. juna  u 20 časova, u sklopu ciklusa „FMU i Guarnerius nagrađuju“ održaće se koncert dvoje mladih umetnika: Minje Marčetić (flauta) u pratnji Dragane Raić na klaviru, i Gabora Henjela, klarinet u pratinji pijanistkinje Antonele Grgin.

Na programu su dela Baha,Tafanela, Solera, Martinua i Stravinskog.

Tradicionalni ciklus koncerata pod nazivom „FMU i Gvarnerius nagrađuju“ predstavlja najbolje mlade umetnike sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, studente osnovnih, master i doktorskih studija, koji nižu pobede na velikim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, a jednako su uspešni i na koncertnoj sceni.

 Minja Marčetić osnovno muzičko obrazovanje stiče u Vršcu a srednje u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Beogradu. Diplomirala je, i kao student generacije završila master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi vanrednog profesora Miomira Simonovića. Trenutno je na prvoj godini doktorskih akademskih studija.

Nagrade: treća nagrada i specijalna nagrada za najbolje izvođenje dela P. Konjovića 2014. godine, na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“; laureat na smotri muzičkih talenata Srbije 2012.; treća nagrada 2013. i druga nagrada 2009. na „Ohridskim biserima“; pet prvih nagrada, laureat sveukupnog susreta, 2013. i laureat za srednju školu, 2008. na Susretima flautista „Tahir Kulenović”; prve nagrade 2009, 2008, 2007. na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“; prva nagrada i laureat na takmičenju drvenih duvača 2015. (kamerna muzika); dve druge nagrade na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ 2015. (kamerna muzika); prva nagrada na Republičkom takmičenju kamernih sastava 2008.; laureat na međunarodnom takmičenju kamernih sastava 2008. i 2006.; laureat na susretima flautista „Tahir Kulenović” 2006. (kamerna muzika).

Višestruko je nagrađivana različitim stipendijama i priznanjima (stipendija Ministarstva prosvete, stipendija fondacije Hemofarm, stipendija fonda za mlade talente „Dositej Obradović“). Održala solistički koncert u Italiji u okviru festivala „Nei Suoni dei Luoghi”.

IMG_4263 Gabor Henjel (Senta,1995), osnovno muzičko obrazovanje stekao je u muzičkoj školi Bela Bartok u Adi i u tom periodu bio je član lokalnog Omladinskog Duvačkog Orkestra. Završio je srednju Muzičku školu u Subotici kod profesora Lazara Kondića. Trenutno je student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Ognjena Popovića.

Nagrade: prvo mesto (laureat) na međunarodnom takmičenju Femus, Subotica; prvo mesto na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, Požarevac; prvo mesto (laureat) na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije – kamerna muzika, Požarevac; prvo mesto na takmičenju drvenih duvača – kamerna muzika. 2015. osvajio I mesto (laureat) na međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“.

Organizatori ciklusa su FMU i Guarnerius, a pokrovitelji Grad Beograd i Kompanija Nelt.

Ulaz je  slobodan.

Izvor: CLU Guarnerius