Društvo

Ministarstvo kulture na slučaj uklanjanja izložbe u SKC u Parizu

Posted: 28. marta 2019. u 14:18   /   by   /   comments (0)

Povodom uklanjanja izložbe posvećene obeležavanju godišnjice bombardovanja Srbije od strane Nato alijanse u Srpskom kulturnom centru u Parizu, a po nalogu direktora Radoslava Pavlovića,  i kako su po osnovu natpisa koordinatora za odnose sa medijima Nataše Pajin preneli mediji, a koje je gotovo cela Srbija okarakterisala kao neprimeren i nacionalno degradirajući čin, oglasilo se i Ministarstvo kulture i informisanja. U javnom obraćanju Ministarstva kaže se:

Ministarstvo kulture i informisanja nakon saznanja koje je dobilo od Istorijskog muzeja Srbije, insistiraće da se u najkraćem roku sprovede postupak utvrđivanja činjenica da li je 26. marta privremeno uklonjen deo izložbe pod nazivom  „Srbija 1999. godine — 20 godina posle — dok su padale bombe“ u Kulturno-informativnom centru Srbije u Parizu.

Ova izložba deo je programa koji je odobren od strane Ministarstva kulture i informisanja, a navodno je privremeno uklonjena pod izgovorom da bi njen sadržaj mogao biti neprijatan za određene zvanice, koje su te večeri prisustvovale koktelu.

U slučaju da se potvrde navodi o cenzuri sadržaja pomenute izložbe Ministarstvo kulture i informisanja poziva da se utvrdi odgovornost i adekvatno sankcionišu lica koja su učestvovala u ugrožavanju slobode umetničkog izraza i manipulisala programom odobrenim od strane Ministarstva kulture i informisanja, u saradnji sa Istorijskim muzejom Srbije.

Direktor Srpskog kulturnog centra u Parizu, gospodin Pavlović je , u međuvremenu, dao izjave nekolicini medija i ovaj čin nazvao „privremenim uklanjanjem“, budući da je nakon prijema za Nato zvanice zbog čijeg komoditeta (“ da se ne bi osećali neprijatno“) je izložba, po navodima Pajinove sklonjena, sutradan vraćena u galeriju. U ovim obraćanjima Pavlović je negirao navode Pajinove da je instrukcije za uklanjanje, ili kako je on to nazvao „privremeno sklanjanje“ zbog prostora u koji, kako je on obrazložio- “ zbog dela izložbe, nisu mogle da se smeste stolice za goste“,  dobio od srpske ambasade, iako je ona navela da je od njega lično dobila takvo obrazloženje.

Treba napomenuti i da je SKC u Parizu pod ingerencijom Ministarstva spoljnih poslova ( funkcionisanje) i Ministarstva kulture ( program, čiji je deo i ova izložba). Slučaj sa sklanjanjem izložbe posvećene godišnjici Nato agresije na Srbiju nije prvi incident  u SKC u Parizu od kada je na čelu ove institucije aktuelno rukovodstvo, ali se prvi put, dotakla ne samo umetnosti, i ponašanja čelnika ove institucije, već i naosetiljivjeg pitanja od nacionalnog interesa.

M.Nikolić