Najava, Umetnost

„Minijaturni bijenale 6“ u Kulturnom centru Požega: 4. oktobar

Posted: 2. oktobra 2016. u 22:32   /   by   /   comments (0)

U programu ovogodišnjeg 3. DECI FEST-a, u utorak 4. oktobra 2016. godine u 18 h, u holu Kulturnog centra Požega, biće otvorena Putujuća izložba „Minijaturni bijenale 6“ i upličen nastup Gradskog dečjeg hora „Raspevani cvetići“ iz Gornjeg Milanovca.

Izložbu će u ime Kulturnog centra Gornji Milanovac otvoriti: Dragan Arsić, direktor i Valentina Nađ, urednica programa za decu i mlade KCGM i autor projekta.

Minijaturni bijenale, likovni konkurs za decu i mlade, je pokrenut 2005. kao prateći program VIII Međunarodnog bijenala umetnosti minijature. Organizator je Kulturni centar Gornji Milanovac.

Šesti minijaturni bijenale je realizovan tokom jeseni 2015. godine i sad je na turneji po gradovima širom Srbije, tim povodom se ova izložba predstavlja i u Požegi u Holu Kulturnog centra Požega.

Projekat podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

najstariji-nagrada-01Minijaturni bijenale, likovni konkurs za decu i mlade, je pokrenut 2005. kao prateći program VIII Međunarodnog bijenala umetnosti minijature.

Svake druge godine, već dve decenije unazad, generacije milanovačkih učenika redovno sa svojim nastavnicima i profesorima obilaze gradske galerije i pred njihovim očima se ređaju na stotine izuzetnih umetničkih radova u različitim materijalima. Oni, svakako, ostavljaju izvestan utisak, ali nakon učešća na Minijaturnom bijenalu taj odnos postaje ličan. Porede se teme, materijali, veština i tehnike. Sa velikom pažnjom se prate radovi sa bliskim ili potpuno različitim načinom razmišljanja.

Do sada je realizovano šest „Mini“ bijenala. Na svakom od njih je učestvovalo preko hiljadu dece i mladih, većinom učenika milanovačkih osnovnih i srednjih škola, a delom gosti Bijenala.

Sama manifestacija predstavljena je u Galeriji Dečjeg kulturnog centra u Beogradu, u Galeriji Doma kulture u Čačku, Gradskoj biblioteci u Mušjenu, Norveška. Tokom 2014.-te, izložba je, kao projekat „MB5- putujuća izložba“, podržan od Ministarstva kulture Republike Srbije, predstavljena u šest različitih gradova u Srbiji, sa idejom da je vidi što veći broj dece izvan Gornjeg Milanovca.

Izvor: KC Požega, KC Gornji Milanovac