Najava, Vesti

„Minijatura na zrnu graška“: izložba minijaturnih knjiga u požeškoj biblioteci: 4. oktobar

Posted: 4. oktobra 2016. u 01:47   /   by   /   comments (0)

U holu Narodne biblioteke Požega u utorak 4. oktobra u 19 časova biće otvorena izložba minijaturnih knjiga iz fonda Narodne biblioteke Srbije pod nazivom „Minijatura na zrnu graška“

„Knjige iz tog fonda toliko su male da se ne mogu čitati golim okom. Njihova tradicija stara je koliko i knjiga uopšte, često su služile kako bi se štampari dokazivali, ali su pokazale i svoju praktičnu stranu i funkcionalnost.

Marija Antoaneta je, na primer, želela knjigu koja može stati u rukavicu pa je podsticala proizvodnju minijaturnih knjiga.

Zbirku minijaturne knjige Narodne biblioteke Srbije čine najviše dela na srpskom pa onda na ruskom, francuskom, slovenačkom, mađarskom, nemačkom i češkom jeziku.

Zbirku čine beletrističke knjige, monografske, jezički rečnici, mali broj teološke literature, nekoliko političkih pamfleta i drugo.

Iz fonda se posebno izdvajaju dve ultra-mikro-mini nemačke knjige dimenzija 6×6 milimetara i Ratni manifest kralja Franje Josipa I iz 1914. dimenzija 24×22 milimetara.” / Tanjug/

Autor izložbe je dr Dejan Vukićević.

M.N./ izvor: Narodna biblioteka Požega, foto: zmedia.rs