Press

Milorad Pavić u fokusu pažnje

Posted: 17. jula 2019. u 09:29   /   by   /   comments (0)

Ove godine se poklapaju tri jubileja vezana za lik i delo Milorada Pavića: 90 godina od rođenja, 35 godina od izlasaka iz štampe prvog izdanja “Hazarskog rečnika” i 35 godina od Pavićeve smrti. Nizom programa posvećenih jednom od najznačajnijih srpskih pisaca novog doba, udruženje građana “Dunavska sonata” iz Novog Sada obeležiće jubilej i na taj način ponovo staviti u fokus pažnje značaj njegovog dela.

Na dan piščevog rođenja, 15. oktobra, na Trgu Dositeja Obradovića održaće se violinski koncert, povodom izlaska iz štampe najprevođenijeg dela srpske književnosti – Hazarskog rečnika, koji je objavljen 1984. godine, dok je Pavić bio redovni profesor novosadskog Filozofskog fakulteta. Od izlaska iz štampe do danas, Hazarski rečnik je doživeo 327 izdanja i preveden je na 36 jezika.

Pavić je od 1974. do 1990. bio redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a od 1977. do 1979. bio je dekan.

Kako bi se istakao njegov značaj za Novi Sad, na Filozofskom fakultetu će 30. novembra biti održan okrugli sto „Pavićeva istorija sveta“.

„Milorad Pavić je Hazarskim rečnikom uticao ne samo na savremenu srpsku, nego i na savremenu svetsku književnost. Roman je bio otkrovenje. Internet pre interneta. Pored književnosti, Hazarski rečnik je promenio i pogled na istoriju Evrope i sveta. Pavić je nepravedno zapostavljen i zaboravljen, naša dužnost je da javnost podsetimo na najprevođenijeg srpskog pisca“, rekla je Milica Trifunov, direktor „Dunavske sonate“.

Pokrovitelj programa je Grad Novi Sad.

M.N. / Izvor: dnevnik.rs

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.