Umetnost

Milijan Dika Despotović dobitnik književne nagrade u Libanu

Posted: 18. juna 2019. u 17:01   /   by   /   comments (0)

Fondacija „Nadži Naman“ („Naji Naaman“), iz primorskog grada Jounieh (Žunje) u Libanskoj Republici (Žunje se nalazi 15 km severno od Bejruta), saopštila je imena laureata za istoimenu književnu nagradu u sezoni 2018-2019.
Ova ugledna međunarodna fondacija osnovana je 1991. godine.
Od 2002. godine dodeljuje svetske nagrade za književnost autorima najostvarenijih književnih dela u sadržaju i stilu, s ciljem oživljavanja i razvoja ljudskih vrednosti.
Osnivač fondacije je libanski humanista, pisac, promoter kulture, urednik i izdavač Nadži Naman.
U ovoj godini nagrađeno je 60. pisaca (izbor od 2386. učesnika konkursa koji pišu na 27. svetskih jezika), među kojima je i književnik Milijan Despotović, iz Požege, koji je dobitnik „Počasne nagrade za ukupno stvaralaštvo“ – „Honour prizes (for complete works).” I on je jedini dobitnik ove nagrade iz Srbije koji piše na srpskom jeziku.
Nagrađeni radovi će (u celosti ili delimično) biti objavljeni u Godišnjoj knjizi nagrada, koju će u ediciji besplatnih izdanja objaviti „Naji Naaman’s Foundation for Gratis Culture“ („Fondacija za besplatnu kulturu Naji Naaman“). Laureati će dobiti i sertifikate za promovisanje u počasne članove „Kuće kulture Naji Naaman“ – „Maison Naaman pour la Culture“.
Milijan Despotović je rođen u Subjelu, kod Kosjerića, 1952 godine. Piše poeziju, prozu, aforizme, književnu, likovnu kritiku, bavi se beletristikom. Radovi su mu prevođeni na: italijanski, francuski, španski, engleski, nemački, mađarski, slovenački, rumunski, rusinski, poljski, bugarski, makedonski, turski, ruski, japanski, grčki i jermenski jezik. Zastupljen je u više antologija savremene i haiku poezije, kod nas i u svetu.
Kanadski časopis „Levres urbaines“, je 1997. godine, posvetio svoj 29. broj poeziji Milijana Despotovića (u prevodu Mirjane Mihajlović iz Niša) i kanadskog pesnika Adre Rua.
Objavio je 49 knjiga. Živi i stvara u Požegi i Subjelu.

M. Milićević/ Foto: Narodna biblioteka Požega

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.