Plus

Milija Belić ovog leta izlaže u Budvi, Parizu, Oklandu, Grenoblu, u Kini, ali i u Beogradu

Posted: 7. avgusta 2017. u 10:43   /   by   /   comments (0)
Milija Belić, srpski multimedijalni umetnik, jedan od najeminentnijih predstavnika geometrijske apstrakcije ne samo sa prostora bivše Jugoslavije, već priznat i u evropskim okvirima i šire, izložiće svoje radove od 16. avgusta do 2. septembra u budvanskoj Modernoj galeriji, u okviru obeležavanja četrdesetpet godina postojanja i rada galerije. Na izložbi će biti zastupljene slike, skulpture i video-instalacije nastale tokom poslednjih desetak godina. Izložbu u Budvi otvoriće profesor dr Ratko Božović. Milija Belić već više od tri decenije uspešno gradi svoju karijeru, kako umetničku tako i u oblasti teorijskog rada. Doktorirao je umetnost i nauke o umetnosti na Sorboni pre više od dve decenije. Od prošle godine je i član najužeg rukovodstva pariskog likovnog Salona ”Réalités Nouvelles”, istorijskog salona apstraktne umetnosti koji postoji već 70 godina. Objavio je više knjiga, a tokom trajanja izložbe planirana je i promocija Belićeve najnovije knjige “Izazov modernosti” u izdanju beogradskog New Momenta i izdavačke kuće Arhipelag. O knjizi će govoriti istoričar umetnosti Petar Ćuković i profesor dr Ratko Božović, ujedno i pisac predgovora. Na zatvaranju izložbe 1. septembra biće upriličen modni performans pod nazivom „Crveno i crno“ Mire Odalović, koja inspiraciju pronalazi upravo u geometrijskoj apstrakciji i u radovima Milije Belića. Kustos projekta Senka Subotić izložbu već najavljuje kao događaj sezone.
Belić je trenutno, opusom od 28 radova, predstavljen i u Parizu, u prestižnom prostoru “Oasys”, rezervisanom takođe za apstraktnu umetnost, na izložbi pod nazivom “A géométrie variable” (U promenljivoj geometriji). Izložba traje do 12. oktobra.
Milija Belić je pozvan da učestvuje i na interesantno koncipiranoj  međunarodnoj izložbi (kustos Philip Tse) pod nazivom “I live for that energy” (Ja živim za tu energiju) u Oklandu (Novi Zeland), u jednoj od najpoznatijih novozelandskih galerija Studio One Toi Tu, od 23. avgusta do 12. septembra, na kojoj će se predstaviti sa šest novijih radova.
Belić će uzeti učešća i u radu četvrtog po redu Međunarodnog bijenala ne-objektivne umetnosti pod nazivom “We other… Nous autres…” (kustos Roland Orepuk), koje se održava u Pont de Claix, u predgrađu Grenobla, od 8. septembra do 28. oktobra. Ove godine će Bijenale ugostiti dvadeset umetnika iz Evrope, a Belićev rad je izabran za zaštitni znak manifestacije.  Takođe je prisutan i na kineskoj umetničkoj sceni (na kineskom Mili Jia Bei) zahvaljujući umetničkoj agenciji Jingjing Shi-a iz grada Nanjing, prestonice provincije Jangsu (jedne od četiri tradicionalne kineske prestonice), sa kojom je potpisao višegodišnji ugovor.
Na kraju, Belić će se predstaviti sa nekoliko radova (slike i skulpture) i u Beogradu  sredinom septembra, na izložbi u holu Kinoteke, u okviru projekta Italijanskog Instituta koji će okupiti tri savremena italijanska umetnika (Micaela Lattanzio, Paolo Radi, Emanuela Fiorelli) i tri srpska (Milija Belić, Ivana Milev, Marko Gavrilović).
 
M. O.