Muzika, Vesti

Milan Vašalić i Miroslav Tadić otvorili prvi dan festivala „Svet muzike“ u Sirogojnu

Posted: 13. avgusta 2015. u 19:47   /   by   /   comments (0)

U Muzeju na otvorenom “Staro selo” Sirogojno 08. avgusta sa početkom u 13. časova otvoren je peti međunarodni festival “Svet muzike.”

Festival je otvorio Milan Vašalić iz Kikinde koji potiče iz porodice kolonista koja je u Banatsko Veliko Selo i ravni Banat donela i običaje iz rodne Bosanske Krajine. Bavljenje narodnom tradicijom Milan ostvaruje kroz tri segmenta: kao instrumentalista, koreograf i pevač. S ponosom ističe da je samouki svirač na čak dvanaest arhaičnih instrumenata, žičanih i duvačkih. Učesnik je brojnih festivala na kojima je svirajući otrgao iz zaborava instrumente kao što su: diple, gajde, različite vrste tambura, ćurlik i mnoge druge. Potvrdu za svoje zalaganje i muzičko umeće dobio je i pobedom u prvom ciklusu takmičarske emisije „Šljivik“, emitovanoj na RTS-u. Titulu čuvara narodne tradicije dobio je u kategoriji sviranja na narodnim instrumentima.

Miroslav Tadić

Posle njega u 13.30. nastupio je Miroslav Tadić poznati svetski gitarista koga je 1997. godine ugledni američki časopis „Guitar Player“ proglasio jednim od 30 najoriginalnijih gitarista sveta. Kao gitarista, kompozitor i aranžer, Tadić se okušao u brojnim muzičkim stilovima kao što su Jazz, Rock, Blues, World Music i klasična muzika. Sarađivao je sa velikim brojem muzičara iz celog sveta, među kojima su i i Jack Bruce, Joachim Kühn, Maria João, Jadranka Stojaković , Placido Domingo i London Symphony Orchestra kao i gitaristi Vlatko Stefanovski i Dušan Bogdanović. Često koncertira u Evropi, Americi i Aziji a nastupao je u nekim od najznačajnijih koncertnih dvorana sveta kao što su Musikverein u Beču, Royal Festival Hall i Barbican Centre u Londonu, Die Alte Oper u Frankfurtu i NHK Hall u Tokiju.
Tadićevi brojni snimci mogu se čuti u izdanju CMP Records, Enja, MA Recordings, Sony Classical, Croatia Records i mnogih drugih.
Od 1979. godine živi u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je profesor muzike na uglednoj umjetničkoj akademiji California Institute of the Arts u Los Angeles -u.

Posle koncerta na bini muzeja sa početkom u 17.časova profesor Miroslav Tadić održao je i gitarsku radionicu svim prisutnima koji su izrazili želju da nauče nešto više iz velikog opusa i podele iskustva sa ovim sjajnim gitaristom.
P. Marković