Društvo, Vesti

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen i u Dnevnom boravku Doma „Petar Radovanović“

Posted: 8. decembra 2015. u 15:48   /   by   /   comments (0)

Povodom obeležavanja ,,Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom“ 03. decembra  u Dnevnom boravku u prostoru Doma za decu i omladinu „Petar Radovanović“ je organizovana likovna radionica u saradnji sa srednjom Umetničkom školom iz Užica.
DSC05392Tom prilikom realizovano je kreativno druženje u osnovi koga je bio likovni sadržaj  u kome  su učestvovali učenici Umetničke škole i korisnici Dnevnog boravka. Ovu grupnu aktivnost vodio je profesor Milovan Dagović. Mladi umetnici su slikali portrete korisnika Dnevnig boravka. Deca i mladi sa smetnjama u razvoju su ozbiljno shvatili svoju ulogu i za vreme poziranja su bili miri i tihi. Na kraju rada na portetima trebalo je zabeležiti trenutke neizmerene  radosti i zadovoljstva korisnika kada su videli svoje portrete!
Početni kontakti i komunikacija sa gostima u trenutku početka rada na portretisanju pretvorili su se tokom radionice u ljubopitljive  razgovore koji su nakon finalizacije likovnih radova prerasli u blisku komunikaciju i zajedničku degustaciju skromne ali svečane zakuske.
DSC05383Saradnja sa Umetničkom školom uspostavljena je početkom ove godine kroz niz likovnih radionica koje su izvedene u prostoru Dnevnog boravka. Ovakva kreativna druženja izuzetno su podsticajna za korisnike i doprinos,ne ne samo sadržajnom upotpunjavanju vremena koje provode u ovim prostorijama, već i obogaćuju njihove ličnosti, proširuju interesovanja, podstiču sklonosti i aktiviraju njihove potencijale. Poseban doživljaj za korisnke Dnevnog boravka su novi posetioci, gosti koji dolaze da podele s njima deo svog vremena i razbiju svakodnevicu , koja bez obzira na  svakodnevne različite aktivnosti kojima se kreira sadržajan boravak, ipak zahteva i određene promene. Najsitnije promene u vidu novih posetilaca, novog oblika aktivnosti, bilo da su u pitanju likovne, recitatorske, dramske, filmske ili čitalačke, za korisnike Dnevnog boravka su velika stvar koja se kasnije prepričava kao  zajedničko sećanje.

Danka Radovanović /M.N.