Umetnost

Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa po 24. put

Posted: 7. avgusta 2019. u 14:58   /   by   /   comments (0)

Jedna do najstarijih umetničkih kolonija u zemlji, Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa ove godine će biti održana po 24 put od 8. do 18. avgusta. Na ovom umetničkom događaju koji je vremenom prerastao i u jedano od obeležja Užica učestvovaće 11 umetnika iz osam zemalja: Italije, Hrvatske, Amerike, Belgije, Rusije, Francuske, Australije i Srbije. Grupu koja će ove godine, pod rukovodstvom osnivača kolonije, Sofije Bunadžić,  stvarati predmete umetničke keramike na tradicionalnan način- od gline mešane sa kalcitom na grančarskom točku čine: Rolando Đovani iz Italije,  Sandra Ban i Nadica Ičhorn iz Hrvatske, Đulija Feld iz Kalifornije, Vladica Sivčev iz Belgije, Irina Rudaia iz Rusije, Irina Rakova iz Francuske, Biljana Novaković iz Australije, Marijana Ćurčić iz Užica i Uroš Zvizdić iz Požege. Oni će tokom trajanja kolonije boraviti u domaćinstvu Miluna Savića u Zlakusi, a po rečima organizatora, biće organizovani I izleti u Muzej na otvorenom Staro selo u Sirogojnu, Zlatibor, Mokru Goru, a obići će i Umetničku školu u Užicu i Jokanovića kuću. Uz rad, učenje na ovaj način, pored znanja o jednoj skoro zaboravljenoj grčanrskoj tehnici koja je oživela zahvaljujući koloniji, na razne krajeve sveta poneti utisci o užičkom kraju i njegovoj bogatoj tradici i istoriji. Pečenje na otvorenoj vatri, još jedna od karakteristika tradicionalne metode izrade predmeta od gline koju neguje ova kolonije,planirana je za sam kraj, 17. avgusta kada će se finiširati manji predmeti nastali tokom desetodnevnog  boravka u Zlakusi. Za oktobar je planirano pečenje većih predmeta, a tradicionalno,krajem godine biće organizovana i izložba u Gradskoj galeriji Užice.

Pokrovitelji kolonije su Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Užice i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj.

M. Nikolić/ Foto: S. Jovičić, arhiva

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje