Umetnost, Vesti

Maskenbal osnovaca u Narodnoj biblioteci u Užicu

Posted: 31. decembra 2015. u 09:56   /   by   /   comments (0)

Samo dan pre dočeka Nove godine, na takozvanom dečijem odeljenju Narodne biblioteke u Užicu, održan je još jedan maskenbal. Sada već tradicionalno u drugoj polovini decembra i po šesti put, učenici Osnovne škole „Dušan Jerković“ su imali priliku da pokažu svoju maštovitost i originalnost. Pored kostima, za maskenbal su pripremili i mini zabavljački program a troje učenika je i nagrađeno.

U želji da se kod dece uz obrazovanje podstakne i kreativnost, za koju nije potrebno previše ulaganja i truda, kroz aktivnosti kojima se deca uvek raduju, tema decembarskih maskembala je uvek ista: glavni junak jedne  knjige. I za ovu priliku su pripremljene nagrade za najkreativniji, najduhovitiji i najoriginalniji kostim:knjige Hermana Melvita  „Mobi dik“, Krisa Rida „Otolina ide u školu“  i Branka Ćopića „Orlovi rano lete“ kao i besplatna članarina u biblioteci za sledeću godinu.

Žiri

Žiri

U ovogodišnjem žiriju za dodelu nagrada su bili Biljana Ristović bibliotekar na odeljenju stručne knjige, Dušica Murić i Mirjana Stanković  bibliotekari sa pozajmnog odeljenja.  Zbog velikog broja dece, čak pet odeljenja trećeg razreda sa po oko 28 učenika, način ocenjivanja kostima je brižljivo isplaniran.Posle dva-tri kruga svih učesnika maskembala, planirano je da njih dvadeset dobije štapiće sa brojevima od jedan do dvadeset, da bi se nakon toga kroz dva-tri kruga defilea dvadeset odabranih kostima odredili i konačni pobednici u tri kategorije.

A da će žiri imati težak zadatak, videlo se odmah po dolasku prvog odeljenja trećaka Osnovne škole „Dušan Jerković“. Ispod toplih jakni provirivali su raznobojni kostimi, umesto kapa na glavama mališana su bili šeširi, krune, perike, turbani, peruške a lica su bila ukrašena „ratničkim” bojama, pegama  ili brkovima. Deca nisu zaboravila ni detalje kojima su želela što bolje da dočaraju glavne junake iz knjiga koje predstavljaju kostimom, pa su sa sobom poneli mačeve, korpe, buzdovane, plastične pištolje, štapove ili kišobrane.

Prostorija dečijeg odeljenja je po dolasku svih pet odeljenja bila ispunjena dečijom grajom koju su na trenutke nadjačavali glasovi učitelja Nine Jovičić, Branislava Paunovića, Slavice Kalabe, Gvozdenije Vasiljević i Velinke Stamatović. Deca su bila nestrpljiva i želela su što pre da krenu sa defileom i pokažu pred žirijem svoje kreacije. Radoznalo i ispod oka su posmatrali kako su se obukli drugi učesnici.

Ubrzo je na njihovo zadovoljstvo Ratka Vučković najavila početak defilea i objasnila deci šta se od njih očekuje. Maskenbalci su zatim izašli u hodnik da bi u redu dvoje po dvoje vraćali u prostoriju u kojoj se nalazio žiri. Žiri je pažljivo posmatrao učesnike, pa je tek u drugom krugu defilea podelio 19 brojeva za selekciju a u trećem krugu i dvadeseti broj, čime je obavljen uži izbor za nagrade. Nakon toga,ostali su se smestili i kao publika posmatrali defile odabranih učenika. Posle nekoliko krugova „šetnje“ dvadeset najboljih  kostima, žiri je trebao da se odluči za pobednike u tri kategorije .Za to vreme učenici su po odeljenjima izveli pripremljeni program, počev od pesmica i recitacija o Deda Mrazu, makedonskih pesama uz pratnju harmonike, pesmica na engleskom jeziku pa sve do skeča.

Ratka Vučković sa pobednicima

Ratka Vučković sa pobednicima

Žiri je u toku njihovog programa dobio dovoljno vremena za konačnu odluku.Za najkreativniji kostim proglašena je učenica Nikolina Subotić u kostimu Kruele iz 101 dalmatinca, najduhovitiji je bio David Popadić u kostimu Mačak u čizmama,dok je najoriginalnija bila Teodora Filković kao Kleopatra.Pobednici su se pomalo su ponosno pozirali za fotografisanje sa učiteljima,žirijem i Ratkom Vučković.Decembarski maskenbal se završio a biblioteka je postala bogatija za tri nova čitaoca knjiga.

Pored maskenbala koji se već nekoliko godina održava u Narodnoj biblioteci u Užicu, Ratka Vučković je organizator kreativnih radionica  u koje su pored osnovaca uključena i deca iz vrtića a za  sledeću godinu planira  kreativne aktivnosti učenika kroz  literarne ili likovne radove, u kojima će tema biti glavni junak jedne knjige i koje za cilj imaju samo jedno – podstaći decu da čitaju.

Mirjana Milićević