Društvo

Ljudskost iznad politike: Bilijar ujedinio Balkan

Posted: 2. avgusta 2019. u 12:55   /   by   /   comments (0)

Na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u bilijaru na kome su u ime Srbije nastupili Bojana Šarac, Haris Trtovac, i trinaestogodišni Užičanin, Lazar Kostić i sa koga je Bojana donela srebro, bilo je zapaženo od strane ostalih učesnika, organizatora i medija i po druženju predstavnika različitih država Balkana koje su, zbog političkih svađa, nastale iz bivše jedinstvene države, SFRJ. U nastavku prenosimo tekst objavljen u jednom od najčitanijih bosanskohercegovačkih portala www.life.ba/ koji je ovo druženje zabeležio:

Da sport ujedinjuje najbolji primjer bilo je Evropsko prvenstvo za mlade koje se odigralo u Holandiji.

Tokom sedmodnevnog takmičenja najviše vremena zajedno provodili su igrači i igračice iz regiona, a njihov zajednički snimak pokazuje da su bliski i u privatnom životu.

Na slici ( naslovna fotografija, prim. ur.) su, sa zastavama svojih država, pozirali bh. reprezentativci Sanjin Pehlivanović, Faruk Terzić i Ajdin Piknjač, trener reprezentacije Srbije Đorđe Pecelj, reprezentativka ove zemlje Bojana Šarac i igrači Haris Trtovac i Lazar Kostić, te hrvatski igrači Tin Petljak, Ivan Galić, Luka Galić i Mario Gulić. Zajedno s njima bili su i slovenački sudija Miha Vovko i hrvatski Nikola Pešo.

Igrači iz bivše Jugoslavije imali su veoma zapažen nastup. Reprezentacija Hrvatske bila je srebrna u juniorskoj konkurenciji, a bronze su osvojili Tin Petljak i Luka Galić. Bojana Šarac (Srbija) je osvojila srebrnu medalju

Najviše medalja otišlo je u Bosnu i Hercegovinu. Sanjin Pehlivanović osvojio je zlato i bronzu, a Ajdin Piknjač dvije bronze.

Takmičari iz regiona povezani su i kroz projekat Balkan Pool Tour, koji se već dvije godine uspješno organizira uz učešće više od 300 igrača iz raznih država.

Izvor: https://www.life.ba/sport-vijesti/bilijar-ujedinio-region/212260/?fbclid=IwAR2nmgqxtSRo5cplbq3QlIc-BLjj61-VVruEyG92Nta0XN3cP65BFp