Najava, Plus

„Krov“, roman Vladimira Savića, pred ariljskom publikom: 20. jun

Posted: 14. juna 2017. u 22:31   /   by   /   comments (0)

Narodna biblioteka Arilјe organizuje promociju romana Vladimira Savića koja će biti održana u utorak 20. juna u 19 sati u prostoru Gradske galerije.

O knjizi „Krov“ će govoriti recezent Milijan Despotović, i autor. Ovaj roman prvenac objavio je „Svitak“, Izdavačka radionica Književnog društva „Razvogor“, Požega.

Radnja romana smeštena je u jedno brdsko selo Zapadne Srbije , u vremenu odmah posle Velikog rata, opisujući život onih koji su preživeli i njihovu muku što moraju da nastave da žive.

I pored svega što su preživeli žitelјi sela Podnoge prirodna potreba za životom i srećom u njima budi nadu i želјu za opstankom. Sudbine junaka su vezane sa turobnom sudbinom naroda i nacije.

Autor je koristio arhaičan poetski jezik kako bi što autentičnije dočarao vreme i život svojih junaka

„Vladimir Savić možda prvi posle Milutina Uskokovića, zalazi nostalgično ali sa puno nade za obnovu i prekostajanje. Na to ga goni njegovo stvaralačko stanje duha i unutrašnji antropološki nagon da obnovimo kuće, podignemo urušene krovove i da se vine dim kroz odžake, pre nego što priroda sve to posvoji i uredi onako kako je čekala prve doselјenike u ovim prostorima,“ napisao je predgovoru knjige Milijan Despotović.

Biografija:

Vladimir Savić je rođen 1966. godine u Titovom Užicu. Po zanimanju je pravnik, po vokaciji književnik. Živi u Požegi a radi u Arilјu kao opštinski javni pravobranilac.

Piže poeziju, prozu i kratke eseje. Poeziju je objavlјivao u Književnim novinama „Svitak“, a „Krov“ njegov roman prvenac objavila je Izdavačka radionica „Svitak“ Književnog društva „Razvigor“, Požega.

S. Jovašević