Muzika

Kraljevski za kraj 8. Kneževog festivala

Posted: 24. juna 2018. u 13:17   /   by   /   comments (0)

Treće, poslednje veče ovogodišnjeg, osmog po redu Arsenal festa koji po svemu sudeći postaje zaštitini znak dobrog provoda sa ukusom u ovom delu Srbije obeležili su nastupi „Plavog okrestra“, tip hop sastava „Morcheeba“ i britanski pank rok bend „Enter Shikari“. Kao i prethodne dve večeri, koristeći žargon, možemo reći: za svakog po nešto, što obrazlažemo savršenim konceptom organizatora koji nije  birajući progam nije dozvolio da se publika raspravlja o ukusima, već je svako našao mogućnost da izborom obezbedi sebi veče za pamćenje. Po našoj proceni , moguće i pod utiskom  publike je bilo više nego što su zvanični podaci organizatora Kneževog arsenala, koji su izneli podatak od 9 000 posetilaca.  Pojedinačno, a opet po našoj oceni da sentiment igra glavnu ulogu u odlukama na ovom našem prostoru, najviše posetilaca bilo je na koncertu „Plavog okrestra“.  Zbog toga nam se izuzetno dopala izjava frontmena „Plavog okrestra“ Saše Lošića koji je rekao da se „nada da neće svojim lakim tonovima oštetiti auru festivala“. Aura je ostala neoštećena, možemo da potvrdimo, a horsko pevanje publike podsetilo je na ono zajedništvo od nekad koje je nad ovim prostorima i stvorilo jednu specifičnu auru u kojoj,uprkos svemu , i danas obitava veliki deo populacije, makar one povezane muzikom.

Nastup „Enater Shikari“ benda pokazao je da muzika zaista neme granice, a njihovo prvo gostovanje u Srbiji, upravo na Arsenalu izazvalo je veliku pažnju pobornika ovog žanra, pa smo smo među publikom prepoznali i grupe „navijača“ pank rock stila. „The Last Garnrison“, “Destabilise” i  “Anything Can Happen in the Next Half Hour” su hitovi koje je publika već znala sa ranijih izdanja, ali ovde su imali priliku da čuju i nove pesme sa taze albuma.

“Morcheeba” takođe nije prošla bez odgovarajućeg dočeka publike sa Kneževog festivala, a euforična reakcija ljubitelja ovog žanra pokazala je i bogatstvo muzičkog ukusa i dobrog poznavanja nešto novijeg zvuka saglasnog ukusima nove generacije

Main stage osmog “Arsenala” zatvorila je “Disciplin A Kitschme”, a na “Gardenu” su nastupili “Organizam”, “Straight Mickey and the Boyz”, “Propaganda 117”, “Letu štuke”, “Stereo Banana”, “E-Play” i Marko Luis.

V. Petrović/ Foto: Marko Obradović