Sport

Košarkaši „Sevojna“ krenuli sa pripremama, startuje i besplatna škola košarke

Posted: 7. avgusta 2019. u 07:29   /   by   /   comments (0)

Nakon letnje pauze u Sevojnu su počele pripreme najmlađih sportista, članova Sportskog udruženja Sevojno, pa su se košarkaši okupili na prvom treningu u utorak, 5. Avgusta. Početne pripreme košarkaši KK Sevojna odradiće na svom terenu, a potom i na Zlatiboru gde će boraviti u okviru košarkaškog kampa Golden Pine. Sa trenerom, Duškom Mićićem, pričali smo na temu košarke u Sevojnu, sa akcentom na planove za predstojeću sezonu.

Proteklu sezonu sumirali smo kao uspešnu, pa da ponovo rezimiramo: šta će sve ostati upisano u istroiju kao vredno pamćenja, a i šta se vama trenerima nameće kao zadatak za predstojeći period?

– Sezona je bila, na naše veliko zadovoljstvo, baš uspešna.Najveći uspeh je plasman na finalni turnir Srbije a kasnije i na turnir Basket4kids za mlađe pionire na kome su učestvovale zemlje bivše Jugoslavije. Ti isti mlađi pioniri bili su ubedljivo prvi, bez poraza u svojoj ligi. Pored njih mlađe pionirke devojčice rodjene 2006 takođe su bile prvoplasirane. Kadeti su na kraju zauzeli drugo mesto, isto kao I pioniri i dečaci rođeni 2008 godine. Pored toga, veliki uspeh je što je Petar Milosavčević bio RTC Karataš među 40 najboljih decaka Srbije,a treba istaći i Pavla Babića koji je bio učesnik reprezentativnih selekcija, kao i Ivona Jovičić kod devojčica. Naš zadatak u narednom periodu je,  prvo da  dignemo na viši nivo sve naše selekcije grupno a samim tim i da neki pojedinci dođu do izražaja ,što se košarke tiče. Jako nam je bitno da deca budu uspešna i u školi i da od njih pravimo prave i dobre, odgovorne ljude. Rezultat ekipa ćemo probati bar da ostavimo na prošlogodisnjem nivou, iako ce to biti jako teško.

Dosta dece se uključilo u sportske aktivnosti  u Sevojnu,zahvaljući angažovanju trenera SU Sevojno. Koji je to recept, način, pristup, u ovo doba kada deca imaju drugačije navike, da se pokrenu ?

-“Tajna” našeg pristupa je u tome da deca osete poverenje, i to smatram da je među najbitnijm faktorima. Osim toga, trudimo  se da im pomognemo u svim sferama života I oni to vide. A sama košarka je takva da ima dosta druženja i putovanja, zanimljivih dešavanja i deca vole tu raznolikost, vrlo brzo se uklope u taj dinamičan sistem koji je njima u tom uzrastu potreban. Osim toga, svi treneri su im, za bilo šta što žele da pitaju uvek na raspolaganju , da ne preteram, ali za njih smo tu 24 časa.

Kako stoji stvar sa aktivnostima devojčica, da li se uključuju u sportske redove?

-Devojčice su, na moje veliko iznenađenje vrlo brzo ušle u naš sistem rada, i zainteresovale se za košarku. Prepoznale su tu neku lepu priču, i jako su posvećene treninzima Imamo dve grupe po dvadeset devojčica, znači ukupno četrdeset, što je za Sevojno, zadovoljavajuće za početak. Za sada to ide sve po planu, nadam se da će i one ostvariti  još  bolje rezultate.

Od GO Sevojno ste dobili jednu sumu sredstava za aktivnosti. Koliko vam je to pomoglo da sprovedete planirano, da li se i na koji način i priveda uključuje, i uopšte: koliko su finansije ograničavajući faktor u zacrtanom?

-Moram ta pohvalim GO Sevojno koje nam pomaže, shodno svojim mogućnostima I  nama to baš znači. Imamo jednu dobru i obostrano zadovoljavajuću saradnju. Takođe  moram da se zahvalim i direktoru škole, Vladu Živanoviću koji nam izlazi u susret oko održavanja treninga u zimskom periodu. Nadamo se da će nakon završetka izgradnje sale, ta i takva saradnja biti i nastavljena. Što se tiče pomoći privrede, postoji par ljudi, privrednika koji nam, po potrebi, izlaze u susret, ali ih ne bi imenovao, pošto su uvek naglašavali da takve stvari rade od srca a ne reklame radi.  Dovoljno je da kažem da je naše veliko hvala nedovoljno za pomoć u radu.

Pored košarke, aktivna je i škola fudbala, zatim, OK je krenuo sa radom, pa da čujemo nešto i o namerama odbojkašica u predstojećoj sezoni?

-Što više aktivnosti za decu, da su u sportu to je dobitna kombinacija. Fudbal, košarka, gimnastika, karate i odbojka, kada je u pitanju sport u Sevojnu, jeste nešto gde “naša” deca treba da se pronađu, samo da se što više bave sportom. Naše devojčice rade super sa Ljljom Vejzovic koja je pre svega vrhunski pedagog, a i stručnjak, i od nje deca mnogo toga mogu da nauče i o odbojci, ali i o bitnim životnim stvarima

Tokom naredna dva mesca funkcionisaće i besplatna školica sporta za svu zainteresovanu decu. Pored vas koji se zaista trudite da ih animirate na bavljenje sportom, mogu li i roditelji i nastavnici učiniti još nešto čime bi doprineli na aktivnije bavljenje sportskom aktivnošću?

-Tom akcijom besplatne škole košarke još jednom podvlačimo koliko nam je stalo da deca zaista sport izaberu kao način na koji će provoditi slobodno vreme.  Ovo je bitno, jer mogu da dođu,  probaju i  vide da li im odgovara, a da pri tome nemaju obavezu da bilo šta plate. Inače, imamo i dece čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate, i treniraju zajedno sa ostalima. Što se tiče angažovanja roditelja trebalo bi da nađu način da ih zaista što više usmere ka sportu a manje da im stavljaju na raspolaganje kompjuter i igrice kao način da provedu slobodno vreme. Nisam protivnik ni kompjutera- normalno je da deca “drže korak sa vremenom”, ali im treba tako organizovati aktivnosti da imaju vremena i za jedno i za drugo. Nastavnicima bih se posebno zahvalio na saradnji i razumevanju kada su u pitanju obaveze preme sportu, budući da razumeju da imamo iste ciljeve: svi želimo da deca budu i dobri đaci ali i uspešni sportisti. Fizička aktivnost, kao i ostale psihofizičke sposobnosti, socijalizacija su jako bitne za formiranje zdravog čoveka, deteta na kome zajednički radimo, svako u svom domenu.

Na kraju: planovi za narednu sezonu…..?

-Tačka jedan  u našem planu  je da se dobro pripremimo.  Moji saradnici: Skoković, Cvijović, Milićević i ja smo napravili dobar plan rada, i nadamo se da ćemo ga, zajedno sa decom, sprovesti u delo. Ako se dobro spremimo za sezonu, lakše će nam biti i da ostvarimo planirano kasnije, a to su što bolji plasmani u ligama, kao i na turniru Basket 4 kids. Malo nam je problem što hala tek treba da se radi pa ćemo veliki deo utakmica igrati van Sevojna. I  na kraju bih želeo da se zahvalim portalu Pasaž, kao i Magazin Sevojno  na saradnji i objavljivanju naših aktivnosti, što svakako doprinosi popularizaciji sporta.

M. Nikolić/ Foto: Duško Ostojić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje