Društvo, Vesti

„Korak ka jednakosti” Narodne biblioteke Užice predstavljen u Međuopštinskom savezu slepih i slabovidih

Posted: 8. septembra 2015. u 00:36   /   by   /   comments (0)

U Međuopštinskom savezu slepih i slabovidih u Užicu u ponedeljak 07. septembra predstavljen je projekat „Korak ka jednakosti” Narodne biblioteke Užice koji je sufinansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja. Na dogovoru o realizaciji projekta između Narodne biblioteke Užice i Saveza slepih bilo je prisutno članstvo ovog Udruženja a ispred Narodne biblioteke govorila je autor i koordinator projekta Dušica Murić:
—Ideja je da se ovaj projekat za koji je Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo 460.000 dinara realizuje korz razne književne , kulturne i edukativne radionice. Projektom je obezbeđena kupovina laptop računara sa Jaws–om i An Readerom, a na već postojeći računar u biblioteci biće instaliran Magic, softver za slabovide. Pored kompjuterske tehnike biće realizovana i nabavka audio knjiga i knjiga na Brajevom pismu, posebno naglašavam da će među knjigama biti i lektira za osnovnu školu. Osim knjiga biće i nabavljene društvene igre za slepe i slabovide: šah, kare i Ne ljuti se čoveče , pa će po njihovoj nabavci biti obavljena prezentacija i demonstracije a nakon implementacije osnovnih znanja o njihovom korišćenju planirano je da se održi i prvo takmičenje.

DSC_7046Reakcija članova Saveza na informaciju o nabavkama knjiga i društvenih igara bila je izuzetno pozitivna i dijalog se nastavio u smeru razmene mišljenja o nedostatku i važnosti istih pri čemu je Dušica Murić podelila svoja iskustvena saznanja o teškoćama njihove nabavke prvenstveno zbog cene koja je jako visoka ali i činjenice da ove knjige snimaju retke izdavačke kuće s specijalizovanim studijima ili specijalne Biblioteke koje ih uglavnom snimaju za svoje potrebe te ih i ne prodaju ili jako teško ustupaju na korišćenje.
Osim kompjuterskih nadogradnji za slepe i slabovide osobe u Narodnoj biblioteci Užice ovom prilikom najavljena je i taktilna izložba „Dodirni i oseti” koja je trenutno postavljena u Narodnoj biblioteci Srbije odakle povodom proslave Dana grada Užica a u sklopu ovog projekta gostuje i u Užicu. Postavku ove jedinstvene kod nas izložbe čine deset umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog , tri taktilna dijagrama i sedam gipsanih odlivaka. Tiflio–staza, taktilni dijagrami , legende na Brajevom pismu , gipsane kopije skultpura kao i audi vodići na dejzi–fleš plejerima omogućuju u sadržajnom i oblikovnom smislu da se slika doživi i skultpura oseti.
—Projekat Spomen zbirke Pavla Beljanskog „Dodirni i oseti”, prateći primere dobre prakse u svetskim okvirima i u našem okruženju , zamišljen je kao pokušaj popularizacije muzeja kod osoba sa invaliditetom ali i integrisanje ovih osoba u svakodnevnu publiku. Osim ove izložbe , u sklopu projekta planirana su i predavanja namenjena slepim i slabovidim osobama gde ćete biti u mogućnosti da porazgovarate s predavačima: Gradimirom Krgićem ,stručnjakom za kompjutere za slepa i slabovida lica, Nebojšom Markovićem, vlasnikom firme Gloria Ferari koja se bavi prodajom asistivnih tehnologija i Nedeljkom Ložajić diplomiranim višim bibliotekarom Narodne biblioteke Srbije koja je i sama slepo lice i koja je rukovodilac Centra za slepe i slabovide u Narodnoj biblioteci Srbije– naglasila je Dušica Murić.

DSC_7109Predsednik Saveza , Dragana Dučić je ispred članstva iznela primere dosadašnje dobre saradnje sa Narodnom bilbiotekom Užice, ne samo prilikom realizacije prethodnog projekta obuke slepih i slabovidih osoba za rad na računaru, već i u mnogobrojnim drugim aktivnostima kao što su učešća na književnim večerima i promocijama knjiga kako članova Udruženja tako i drugih gostiju Narodne biblioteke Užice. Komunikacija se nastavila u smeru pravljenja dinamike plana u realizaciji projekta „Korak ka jednakosti” te usklađivanju termina . Izuzetno interesovanje članova ovog udruženja za aktivnosti u Narodnoj biblioteci Užice nastavilo se i pitanjima o stanju u izdavačkoj delatnosti audio knjiga, njihovoj važnosti za život slepih i slabovidih osoba kao i teškoćama u nabavci ali i teškoćama u obezbeđivanju personalnih računara za svakodnevnu upotrebu. U ovom delu sastanka govorilo se i o zajedničkim aktinostima Međuopštinskog saveza slepih, Književnog kluba Paun Petronijević Rujno čiji su članovi i slepa i slabovida lica, već afirmisani pesnici i književnici u svojim sredinama pa i šire, ali i učešću u aktivnostima Tima za kulturnu i javnu delatnost Medicinske škole kojim rukovodi Valentina Zlatanović Marković. Ovom prilikom su najavljene i dve tematske književne večeri posvećene Ivu Andriću i Vladici Nikolaju Velimiroviću koje će biti rezultat zajedničke saradnje Saveza , Narodne Biblioteke i Medicinske škole Užice.

M.Nikolić