Muzika, Najava

Koncert Vasil Hadžimanov Benda u Gkc Užice: 23. jun

Posted: 21. juna 2018. u 23:29   /   by   /   comments (0)

Prvi u nizu programa užičkog Kulturnog leta 2018. je koncert Vasil Hadžimanov Benda u Gradskom kulturnom centru u subotu, 23.juna sa početkom od 21 čas. Publika će ovom prilikom čuti i pesme sa njegovog novog albuma koji će, uz već poznate hitove, biti premijerno predstavljen Užičanima. Karte po ceni od 700 dinara već su u prodaji, a na dan koncerta će koštati 900 dinara.

Istrajan, sveprisutan, muzičar beskrajne radne energije i muzikalnosti, Vasil Hadžimanov pijanista, kompozitor, aranžer i pedagog, nezaobilazna je, povezujuća karika srpskog džeza, sa kraja dvadesetog veka i početka novog milenijuma, ličnost koja u sebi nosi obavezujuć niz gena svojih predaka koji su, svako na svoj način, obeležili muzičke prostore Balkana u neraskidiv niz čuvara, interpretatora i novih tumača tradicije. Još od prvih pouka koje je Vasilu sa puno strpljenja, uvodeći ga u svet džeza, nesebično pružio slavni kontrabasista i kompozitor Vojin Draškoci, Hadžimanov sledi svoj svet osobenih boja i zvukova. Po školovanju na Berklee College za muziku, toj svojevrsnoj džez muzičkoj instituciji, Hadžimanov odlučuje da se vrati u zemlju gde ubrzo osniva svoj Vasil Hadžimanov Band, sa kojim, već ranih devedesetih nastupa po klubovima i, danas, kultnom, a ugašenom mestu Plato na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od prve postave (koju su sačinjavali, između ostalih i Igor Malešević, Vlada Samardžić, Goran Đorđević Sole, Branko Trijić, Bojan Ivković) do danas, ovaj Hadžimanovljev sastav doživeo je nekoliko soničnih i organizacionih transformacija, ostajući dosledan kredu po kome je svakom od članova benda pružena puna podrška za samostalan iskaz, bilo da je u pitanju odabir repertoara ili solo istup. Od prvog albuma 11 razloga za… (2001) sve do Can You Dig It? (2013), Vasil Hadžimanov se ukazuje kao siguran pratilac savremenih stremljenja i fuzija različitih muzičkih pravaca koje uspešno slaže u ono što bismo danas mogli da nazovemo terminom world music. Osim većih postava Hadžimanov uspešno nastupa i u manjim sastavima, pretežno u formi džez trija, dok je punopravan član i više različitih grupa od kojih valja pre svega istaći Trio Sveti (sa Markom Đorđevićem i Brankom Trijićem), Toni Kitanovski Trio, Bace Quartet, Csaba Toth Bagi Balkan Union, Miško Plavi trio i druge.
Tokom svoje dugogodišnje karijere, Vasil Hadžmanov Band izdao je šest albuma, od kojih su mnogi doživeli zavidne tiraže u doba opšte redukcije diskografske industrije u domenu klasične, džez i umetničke muzike uopšte. Pored snimanja za domaće diskografske kuće sa svojim matičnim sastavom, Hadžimanov se prihvata i izdavanja trio albuma „El Raval“ (2011).
Od 2011. predaje na Muzičkoj akademiji u Štipu, Makedonija, kao gostujući profesor i vođa odseka za jazz klavir. Bavi se edukativnim radom privatno, kao i na mnogobrojnim radionicama, uključujući i internacionalni projekat Tutti, u saradnji sa Norveškim Ministarstvom kulture.
2015. Postaje moderator i domaćin muzičko-edukativnog serijala na RTV Vojvodina, pod nazivom “M Lab”, gde su mu gosti mnogobrojni eminentni muzičari kao što su David Binney, Bojan Zulfikarpašić, Koja (Disciplina Kitschme), Zoran Kostić Cane (Partibrejkersi), Zafir Hadžimaov, Toni Kitanovski i mnogi drugi.
Iste godine počinje saradnju sa Bojanom Zulfikarpašićem. Njih dvojica, kao klavirski duo, nastupaju u Beogradu, Novom Sadu i Parizu i nailaze na jednoglasno sjajne kritike publike i kritičara. Ovaj klavirski dvojac objavljuje svoj prvi live CD, u decembru 2017. godine, kada je i koncertno promovisan u Kolarčevoj zadužbini.
2016. World Music Asocijacija Srbije i magazine Etnoumlje izdaju kompilacijsko CD izdanje povodom 25 godina rada Vasila Hadžimanova.
U Hadžimanovljevom zvuku, u kome svakako čitamo i težnju ka sećanju na ono što je još u toku svojih mlađih godina čuo od znamenitog pijaniste Džoa Zavinula, pre svega uočavamo neprestanu želju za fuzijama i unošenjem novina koje je donelo, kako to i sam kaže „korišćenje balkanskih motiva na neposredan i iskren način“, van dotadašnjih, klišeiziranih kalemljenja narodnog stvaralaštva na džez potku.
Pored brojnih koncerata i nastupa širom prostora bivše Jugoslavije, ali i predanog internacionalnog
rada, Hadžimanov se bavi i komponovanjem filmske muzike za niz dokumentarnih, igranih fimova i
televizijskih serija.

Oslanjajući se na bogato iskustvo folklora koji je, po njegovim rečima „muzika koje se ne treba stideti
već je, naprotiv, podržati i dati joj više prostora“, Vasil Hadžimanov je svakako autor koji je, u jednom
od ključnih trenutaka nacionalne muzičke istorije, u doba poraznog vakuuma u produkciji koja bi
podržala prave vrednosti, na pravi način uočio poruku prethodnika i pretočio je, inspirišući se njome,
u autentičan muzički iskaz.
Sva izdanja i muzika Vasila Hadžimanova su u Srbiji proglašena za umetnička dela od kulturnog
značaja za ovu zemlju.
ALBUMI:
Vasil Hadžimanov Band:
▪ „11 razloga za…” (2001, PGP RTS)
▪ „Kafanki” (2003, PGP RTS)
▪ „3 -Sega Mu e Majkata” (2007, PGP RTS)
▪ „Života mi” (2009, PGP RTS)
▪ „Can You Dig It? ” (2013, Zmex, SRB (CD) i OverJazz Records, GER (DD))
▪ „Alive“ (2016, MoonJune Records, USA / Metropolis Records, SRB)
▪ „Lines in Sand“ (2018, MoonJune Records, USA – IN PROGRESS)
Vasil Hadžimanov Trio:
▪ „El Raval“ (2011, SJF Records)
Vasil Hadžimanov i Bojan Zulfikarpašić duo klavira
▪ „Koncert na Kolarcu“ (2017, samostalno izdanje)
FILMSKA MUZIKA:
▪ „Beograd – otići ili ostati“ Gorana Paskaljevića 2002 (Arte TV)
▪ „Kad porastem biću Kengur“ Raše Andrića 2004
▪ „Košarkaši“ Dejana Zečevića 2005 (Propaganda/RTS)
▪ „Stvar srca“ Mike Aleksića 2006 (Stvar Srca Production/Living Pictures)
▪ „Sestre“ Vlade Paskaljevića 2011 (Monte Royal Pictures)
▪ „Otvorena vrata“ Raše Andrića 2013 (Monte Royal Pictures)
NAGRADE:
▪ 2016. nagrada Magistar Humanitas – Fakultet pedagoških Nauka Jagodina, SRB
▪ 2015. nagrada Ministarstva kulture i informisanje i Ministarstva inostranih poslova – zlatna
značka za doprinos kulturi
▪ 2014. nagrada “Vojin Mališa Draškoci” koju dodeljuje World music asocijacija Srbije
▪ 2003. najbolji instrumentalni album, festival Sunčane skale (album „Kafanki“)
▪ 2002. najbolji debi album na Beoviziji (album „11 razloga za…”)

M.M. / Izvor: Gkc Užice/ Foto: Vasil Hadžimanov Bend, promo