Muzika, Vesti

Koncert učenika muzičke škole u čast Užica

Posted: 6. oktobra 2015. u 07:21   /   by   /   comments (0)

U prostorijama Gradskog kulturnog centra u Užicu u ponedeljak 5. oktobra učenici muzičke škole Vojislav Lale Stefanović, održali su koncert klasične muzike u okviru proslave Dana grada .Na koncertu su učestvovali učenici osnovnih škola i polaznici niže muzičke škole ,učenici srednje muzičke škole i njihovi profesori.

Program je sadržao  14 dela koja su komponovali H. Luk, Burgmiler, Dorsselaer, Marković, Sagreras, Herman, Dojčinović, Sor, Čajkovski, Pribilov, Vivaldi, Brauer i Šostakovič. Mladi izvođači, njihove starije kolege i profesori, svirali su kompozicije za harmoniku, klavir, klarinet, violinu, flautu i gitaru.

U publici koja je pratila njihov nastup ponosno su sedeli njihovi profesori, roditelji, poštovaoci klasične muzike i učenici muzičke škole Vojislav Lale Stefanović iz Užica. Talenat, trud i uvežbanost kojima je odisala svaka numera, s pažnjom je propratila publika u ne tako punoj sali. Na pitanje koliko često imaju javne nastupe , Aleksandra Milikić ,učenica IV razreda muzičke škole u Užicu odsek klavir,  koja je koncert pratila iz publike, odgovorila je:

―U školi se održavaju interni časovi sviranja jednom sedmično, roditeljski sastanci takođe uključuju nastupe učenika odprilike od oktobra kada se malo uvežbamo. Imamo školske priredbe ili priredbe povodom obeležavanja Dana žena, za Novu Godinu,  ponekad dobijemo poziv za učestvovanje na nekom događaju. Žao mi je što nemamo više prilika za javne nastupe jer želimo da pokažemo svoje znanje i umeće. Imamo izuzetne profesore, učenici su uspešni na takmičenjima, imaju jaku podlogu po završetku srednje škole. Ove godine je od 8 učenika naše škole oko 6 upisalo muzičku akademiju u Beogradu ili Sarajevu.

Andrijana Aćimović

Andrijana Aćimović

Koncert je pratila i Andrijana Aćimović bivša učenica muzičke škole Vojislav Lale Stefanović. Učenica profesorke Katarine Petrović već nekoliko godina svira flautu u Majncu u Nemačkoj. Pitali smo je da li se nešto promenilo u radu škole u odnosu na period kada je ona bila učenik. Tom prilikom Andrijana je izjavila:

―Ima promena. Uvedeni su novi instrumenti, na primer klarinet, mnogo više klasa violine. U svakom slučaju rado posećujem svoje bivše profesore , pratim novine u školi i koncerte kada god sam u Užicu.

Koliko se deca ozbiljno i studiozno pripremaju u muzičkoj školi, pri tome ne zapostavljajući ostale obaveze, pokazuje primer Uroša Topalovića,  koji je odličan đak šestog razreda Osnovne škole Dušan Jerković. Njegov instrument već 4 godine je gitara a na koncertu svirao Etidu u a molu kompozitora Sora. Na pitanje da li je zadovoljan svojim nastupom i da li pored klasike voli još neku vrstu muzike, Uroš je rekao:

―Malo sam umoran jer sam se dugo pripremao za koncert i imam puno obaveza ali sam zadovoljan.Volim da slušam alternativni rok ili na primer Bič Haus i Blek Kiz. Ali na gitari sviram samo klasičnu muziku.

profesorke Katarina Petrović i Milica Župić

profesorke Katarina Petrović i Milica Župić

Na pitanje koliko je interesovanje Užičana za koncerte klasične muzike, profesorka flaute, Katarina Petrović je odgovorila:

―Mislim da zainteresovanih ima mnogo više nego što se vidi na koncertima. Bez obzira na posećenost, naši učenici su na nastupima uvek nagrađeni burnim aplauzom.

Profesorku klavira Milicu Župić smo pitali da li je zadovoljna koncertom. Profesorka Župić je rekla:

―Zadovoljna sam. Učenici su uglavnom svirali program sa kojim su neki od njih već nastupali prošle godine na takmičenjima . Uostalom tek je početak školske godine i imamo veliki broj novih učenika sa kojima ćemo pripremati koncerte.

Pored Uroša Topalovića-gitara, na koncertu su nastupili i Veljko Tomanović-harmonika, Jana Janjić-klavir, Matija Martić-klarinet, Anastasija Tomić-violina, Igor Stojić-gitara, Jovana i Milica Mitrović-flauta, Slaviša Ćosić-harmonika, Anđela Spasojević-klavir, David Tomašević-harmonika, Marko Božović-violina, Sara Matović-violina, profesorka Jovana Tarana-gitara, profesorka Katarina Petrović-flauta, profesorka Vera Bukvić-violina, profesorka Milica Župić-klavir i korepetitor Anđelija Đoković.

U prilogu video zapis nastupa učenika muzičke škole Vojislav Lale Stefanović na 59. Republičkom festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije održanog od 7 do 13 maja ove godine u Negotinu.

Mirjana Milićević