Umetnost

Koncert hora sveštenika Sankt Peterburške Mitropolije u Užicu

Posted: 6. oktobra 2019. u 07:28   /   by   /   comments (0)

Hor sveštenika  Sankt Peterburške Mitropolije održaće koncertu u crkvi Svetog Đorđa u Užicu u ponedeljak, 7. oktobra , sa početkom od 18 časova. Ovim koncertom, u organizaciji Spsko ruskog kluba Užice i hrama Sv. Đorđa, u saradnji sa Ministarstvom kulture Ruske federacije i Ruskim domom u Beogradu, Užice će dati svoj doprinos obeležavanju velikog jubileja, osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne crkve. Ulaz na koncert je slobodan.

Osnovan 1971. godine, Hor sveštenika Lenjingradske eparhije je jedno od najstarijih crkvenih pevačkih društava u Rusiji. Od samog početka Hor peva na bogosluženjima i ima bogati koncertni život. Godine 1988. Hor učestvuje u obeležavanju 1000. godišnjice Pokrštavanja Rusije.

Savremena etapa u razvoju Hora neraskidivo je vezana za umetničkog rukovodioca i glavnog dirigenta Jurija Gerasimova. Od tada počinje i bogat program gostovanja, nastupi u mnogim gradovima širom Rusije. Nižu se i nastupi u inostranstvu: Estonija, Litvanija, Švedska, Slovenija, Finska, Italija, Švajcarska itd).Najznačajni koncerti hora održani su na novoj sceni Marijinskog teatra, Velikoj sali filharmonije Sankt Peterburga, u Isakijevskom saboru gde je održan koncert za više od pet hiljada slušalaca.

Jedna tradicija koju Hor brižljivo neguje od 2010. godine su dobrotvorni koncerti za decu sa onkološkim oboljenjima.

Hor sveštenika Sankt Peterburške Mitropolije nije samo hor. Njegovi članovi su aktivna sveštena lica, te se smatra da je osnovni zadatak propovedanje Reči Božje kroz molitveno pojanje Ruske Pravoslavne Crkve i popularizacija ruske duhovne muzičke kulture.

Hor čine 25 pevača, uključujući i dirigenta hora, koji imaju muzičko i bogoslovsko obrazovanje i uzrasta su od 25 do 45 godina.

Tokom 47 godina postojanja Hora sveštenika Sankt Peterburške Mitropolije mnoge generacije sveštenstva su otkrile svoje muzičke talente.

Misija Hora je veoma značajna: propovedanje Reči Božje kroz duhovnu muziku. Svaki nastup Hora pokazuje snagu molitve i lepotu ruskog duhovnog muzičkog nasleđa. Svojim pojanjem Hor ulepšava svečana bogosluženja. Hor je dao mnogo koncerata u zemlji i inostranstvu u Italiji, Švajcarskoj, Finskoj, Estoniji, Slovačkoj, Litvaniji, Jermeniji, Sloveniji i Velikoj Britaniji.

Hor sveštenika izvodi poznate duhovne i svetovne numere kao što su: «Stihira Aleksandru Nevskom», «Blažen muž», «Evo ide puk», «Snaga velikana», «Hej ti, stepo široka», «Gledam jezera plava», «Ždralovi» i mnogi drugi.

Dirigent Hora od 2010. godina je klirik Spaso-Preobraženskog sabora Jurij Gerasimov.

M.Milićević/ Izvor: Srpsko ruski klub Užice/ Hram Svetog Save

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.