Umetnost, Vesti

Kolekcija slika hotela Palisad izložena u Narodnom muzeju

Posted: 10. oktobra 2015. u 04:00   /   by   /   comments (0)

U prostorijama Narodnog muzeja u Užicu, u petak 9. oktobra u 13 časova otvorena je izložba slika povodom proslave Dana grada. Ustupajući deo lične kolekcije slika vlasnik hotela Palisad na Zlatiboru Vasilije Mićić, omogućio je  svojim sugrađanima  da uživaju u delima slikara Milana Konjovića, Mila Milunovića, Marka Čelebonovića, Save Šumanovića, Jovana Bjelića,Zore Petrović,Dragomira Glišića i drugih.

Prisutne goste iz Kurska, Ljutomira,Velesa,  zatim predstavnike grada Užica i sugrađane pozdravio je direktor Narodnog muzeja u Užicu i poželeo im dobrodošlicu,ističući jedinstvenost izložbe i saradnje Narodnog muzeja i Vasilija Mićića u danima kada Užice obeležava 686 godina postojanja.Nikola Gogić je zatim predstavio  kustose Narodnog muzeja Marka Đurića i Draganu Obradović koji su uz tehničku realizaciju Dragana Bjeličića pripremili izložbu.

Govoreći o značaju  izložbe magistar Kristinka Selaković je rekla:

―Sama postavka izložbe je pravi dar jer obuhvata dela najveće srpske elite prve polovine XX veka, koji su nosioci kulturne baštine jednog naroda i koji su se školovali u evropskim metropolama i prestižnim slikarskim Akademijama u Parizu i Minhenu. Pozivam vas da iskoristite ovu izuzetnu priliku i priđete svakoj slici na svoj način i tako je doživite. Posebno se zahvaljujem gospodinu Vasiliju Mićiću koji je svoju privatnu kolekciju nesebično darovao građanima Užica i tako dao svoj doprinos razvijanju kulture u svom rodnom gradu i omogućio mladima da se obrazuju i spoznaju neprocenjiva dela srpskog slikarstva.

Radiša Marjanović,Nikola Gogić,Kristinka Selaković,Marko Đurić i Dragana Obradović

Radiša Marjanović,Nikola Gogić,Kristinka Selaković,Marko Đurić i Dragana Obradović

Samu izložbu je otvorio predsednik Skupštine grada Užica Radiša Marjanović i naglasio:

―Moram lično da kažem da sam zaista prijatno iznenađen ovim što vidim kao i većina vas. Deo izuzetne umetničke zbirke kolekcionara Vase Mićića koja se nalazi u hotelu Palisad se zahvaljujući  ideji o saradnji privatnog kolekcionara i javne ustanove nalazi ispred nas. Želim da kažem da je grad Užice pre nekoliko godina Vasu Mićiću dodelili najveće priznanje odnosno Povelju grada Užica za njegov doprinos u privrednoj delatnosti. Još jednom se u ime građana Užica zahvaljujem na izložbi u kojoj ćemo sigurno uživati.

Posle zvaničnog otvaranja izložbe, Snežana Tomić etnolog i muzejski savetnik Muzeja na otvorenom Staro selo u Sirogojnu ,na pitanje da li se zahvaljujući kolekciji slika u Palisadu više promoviše turizam ili se na taj način turisti upoznaju sa srpskim slikarstvom je odgovorila:

―I jedno i drugo jer je ovo samo  kolekcije koja se nalazi u Palisadu. Nisu uvek ista dela izložena već se postavke menjaju i nikada nisu sve slike izložene. Osim toga ovo je odličan način da se sagleda šta se sve nalazi u jednoj privatnoj zbirci, koja je prisutna u našem okruženju kao i interesovanje Vasa Mićića koji je privrednik da sačuva umetnička dela i da ih u na ovaj način predstavi užičkoj publici. Na izložbu sam došla jer me zanimalo šta može da se nađe u jednoj privatnoj kolekciji i zadivljena sam jer su to dela naših eminentnih umetnika s početka XX veka koja su retka.

Snežana Tomić

Snežana Tomić

U svom tekstu o izložbi kustos Narodnog muzeja i istoričar umetnosti Marko Đurić je rekao:

Kultura je značajna civilizacijska odlika i kao takva ostavlja tragove u vidu kulturne baštine, koju čine razna intelektualna, materijalna, kao i duhovna dostignuća određenog naroda. O tim dostignućima najčešće vode računa različite nacionalne akademske institucije,muzeji i galerije, a veoma retko nezavisni pojedinci i ustanove, te je stoga delovanje u vidu kolekcionarstva, mecenstva ali i svojevrsne zaštite, u najmanju ruku vredno pažnje, poštovanja i divljenja. Reprezentativna Umetnička kolekcija hotela Palisad sadrži likovne radove umetnika kao što su Jovan Bjelić, Petar Dobrović, Sava Šumanović, Beta Vukanović, Stojan Aralica, Paja Jovanović, Marko Čelebonović, Milan Konjović, Zora Petrović, Sreten Stojanović, Petar Lubarda, Nedeljko Gvozdenović, Ivan Radović, Milan Milovanović, Uroš Predić kao i drugih, odnosno umetnika koji su izražavali sopstvenu likovnost, a postavljajući standard svoga vremena, srpsku umetnost uzdigli na zavidan nivo, aktivno učestvujući na domaćoj, ali i evropskoj umetničkoj sceni i svim njenim tokovima.

Mirjana Milićević