Vesti

Književni portret Valentine Zlatanović Marković

Posted: 8. decembra 2019. u 08:43   /   by   /   comments (0)

Povodom Dana prosvetnih radnika, u Narodnoj biblioteci u Užicu je predstavljen  portret nastavnika koji se, pored redovnih profesionalnih obaveza u Medicinskoj školi Užice, bavi književnim i naučnim radom, dr filoloških nauka Valentine Zlatanović Marković.

O njenom književnom radu govorio je prof. dr Goran Maksimović, koji je i njen mentor u izradi magistarskog i doktorskog rada. Dr Goran Maksimović je redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu, autor mnogih stručnih radova, predavač na više fakulteta u zemlji i inostranstvu. Užičani su već imali tu čast da slušaju nadahnutu priču profesora  Maksimovića, pre nekoliko godina, u Svečanoj sali Gradske kuće, na promociji monografije Valentine Zlatanović Marković “Duhovnost u delu  Isidore Sekulić”.

 Profesor  je, ovoga puta, podsetio na veliko i značajno delo  Isidore Sekulić i istakao da je Valentina posvećeno izučavala duhovnost u delu naše prve žene akademika. Govorio je i o romantičarima srpske književnosti i ozbiljnom procesu izučavanja aspekata hrišćanske duhovnosti u poeziji srpskih romantičara čemu  je Valentina posvetila doktorski rad. Dr Goran Maksimović  se osvrnuo na rad Književnog kluba “Talija” na Filozofskom fakultetu u Nišu, devedesetih godina, u kome su najaktivniji bili studenti Valentinine generacije. Govorio je o energiji te generacije, o predstavama koje su pripremali, o poeziji koju su pisali i recitovali.

 Dr Maksimović je, u kratkim crtama, predstavio knjige pesama  Valentine Zlatanović Marković. Govorio je o njenim pesničkim uzorima sa kojima je u svojim knjigama ostvarila lirske razgovore. Valentina Zlatanović Marković je zahvalila svom profesoru na dolasku i lepim rečima, publici koja je pažljivo pratila program, davala podršku i pozdravljala aplauzom emotivne sadržaje, zaposlenima u gradskoj biblioteci i učenicima koji su bili deo programa.

 Profesorka koju svi poznaju kao nekog ko se ne štedi u entuzijazmu kada je u pitanju prosvetiteljstvo i komunikacija sa sredinom u formi kulturno obrazovnih programa u čiju se organizaciju upusta sa punom posvećenošću, zajedno sa svojim učenicima,ovog puta se predstavila svojim pesmama. Usput, dala je  kratak osvrt na lepotu i poteškoće umetničkog procesa  u kome, bez obzira na muku ilil lepotu, spoznajemo sebe i susrećemo se sa sobom. Pomenula je važnost kontinuiteta za razvoj ljudske misli, duhovnosti, ideje.

 U programu su učestvovali i bivši učenici koji su sada profesori, ali  i učenici tih učenika. Posebnost je, dakle, u tome što su bile predstavljene četiri generacije učenika i profesora koje je povezala ljubav prema reči i umetnosti, ali i svim uzvišenim oblastima ljudskog duha.  Andrijana Simeunović, koja je obrazovanje u oblasti medicine počela upravo u školi u koju se, nakon završenih studija, vratila da radi kao profesor, govorila je o radu u Dramskom studiju dok je bila đak u  Medicinskoj školi.

Njena učenica Milica Uzunović je kazivala stihove prof. Valentine. Aleksandra Jovanović, maturant, govorila je pesmu „Ljubičasto nebo“, koju je  profesorka Valentina  posvetila  rano preminuloj profesorki Nataši Lazović. Aleksandra je, na kraju programa, otpevala pesmu „Santa Marida della Salute, najlepšu ljubavnu pesmu srpske književnosti, o čemu je govorio i profesor Maksimović.

 Publiku je pozdravila direktorka Narodne biblioteke, gospođa Dušica Murić, zahvalivši na posećenosti  i pažnji, a gostima na nadahnutoj priči i na lepom književnom programu.

Autor: Tim za kulturnu i javnu delatnost Medicinske škole Užice / M.N.