Umetnost

„Kinetika“ Milije Belića u Minhenu

Posted: 8. novembra 2019. u 17:22   /   by   /   comments (0)

Posle Pariza, Budimpešte, Kranja, Beča, Stofena, Bazela, Hamburga, „Kinetika“ Milije Belića i u Minhenu

Umetnički projekat srpskog multimedijalnog umetnika Milije Belića pod nazivom „Cinétique“ nastavlja svoju neobično uspešnu evropsku turneju. Posle premijere u Parizu, reprize u Budimpešti, učešća na Festivalu savremene umetnosti u Kranju, gostovanja u bečkoj galeriji Sehsaal, zatim u Stofenu, Bazelu i Hamburgu, izložba će biti prikazana u minhenskom muzeju Ublacker-Hausl od 13. novembra do 08. decembra 2019. Pored Belića, koji je inicijator, izlagač i komesar izložbe, projekat okuplja još dvadeset umetnika različitih nacionalnosti (Jermenija, Nemačka, Francuska, Japan, Slovačka, Slovenija, Srbija, Španija, Mađarska i Venecuela) – slikara, vajara, videasta, ujedinjenih oko ideje kinetičke umetnosti.

Kinetička umetnost, sa svojim istorijskim protagonistima kao što su Vasarely, Soto, Agam, Morellet, Cruz-Diez, Le Parc, Molnar, jedna je od najatraktivnijih pojava u savremenoj umetnosti poslednjih decenija. Belić podseća da su iskustva kubizma, futurizma i apstraktne umetnosti dovela do preokreta u shvatanju savremene umetnosti i uvela na velika vrata pokret i ritam kao glavne teme, koji su tako postali ujedno i neosporni simboli modernosti. Belić vidi kinetičku umetnost, baziranu na geometrijskim premisama, kao verni izraz senzibiliteta vezanog u potpunosti za novu digitalnu eru i njenu sofisticiranu kibernetičku logiku.

Potrebno je istaći da je u pitanju svakako jedinstven i nezapamćen slučaj da kustoski projekat jednog srpskog umetnika postiže ovako veliki uspeh i reputaciju u međunarodnim okvirima.

Milija Belić je diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a posle toga završio postdiplomske studije u Parizu i doktorirao na pariskoj Sorboni, upravo na temu likovnog ritma koji čini okosnicu kinetičke umetnosti. Autor je više knjiga, na srpskom i na francuskom, iz oblasti teorije umetnosti. Najnovija knjiga “Ecce Homo”, predstavljena na ovogodišnjem beogradskom Sajmu knjiga i zasnovana takođe na kosmopolitskim idejama, izašla je u izdanju Čigoje i Društva za kulturnu saradnju Srbija-Francuska.

M. Odalović

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.