Društvo, Vesti

Kancelarija za mlade u Sevojnu u saradnji sa osobama sa invaliditetom

Posted: 8. septembra 2015. u 14:39   /   by   /   comments (0)

Zahvaljujući zalaganju Bojane Otašević i Tanje Milovanović,  u avgustu 2014. godine  u Sevojnu su počeli sa radom Kancelarija za mlade i Omladinski klub. Simbolično, datum osnivanja se poklapa sa Međunarodnim Danom mladih. Bojana je diplomirala srpski jezik i književnost, Tanja je inženjer informatike i obe su članovi Veća opštine Sevojno. Njihova vizija omogućila je omladini Sevojna da dobije svoj kutak  a koordinaciju i rad sa mladima obavljaju volonterski.U odsustvu Bojane Otašević, u prostorijama Kancelarije za mlade razgovaramo  sa Tanjom Milovanović o aktivnostima i novim projektima od kojih jedan uključuje  pravljenje baze podataka o osobama sa invaliditetom.

Tanja Milovanović

Koji su motivi za pravljenje baze podataka osoba sa invaliditetom sa teritorije Sevojna?

—Nije problem da u saradnji sa Udruženjima osoba sa invaliditetom dođemo do podataka u cilju saradnje, organizovanja radionica ili možda projekata putem kojih možda možemo, bar na nekoliko meseci, da zaposlimo ljude. Uvideli smo da je  problem  doći do podataka vezanih za osobe koje nisu registrovane u udruženjima pa samim tim ne možemo da ih uključimo u sadržaje koji su  im korisni ili zanimljivi.

Ko je angažovan na tim poslovima?

—Ove godine smo konkurisali sa dva projekta za Javne radove Nacionalnog zavoda za zapošljavanje i uspeli smo oba da ostvarimo. Tromesečni rad šest osoba sa invaliditetom na pravljenju baze podataka kao i tromesečni rad šest osoba na uređenju zelenih površina. Prioritet  je bio projekat koji uključuje osobe sa invaliditetom. Insistirali smo da poslove obavljaju u našim prostorijama jer su svi mladi. Smatramo da imamo sve potrebne uslove i što je najbitnije prostor u kome će im biti prijatno da borave i rade. Njihov posao je da prikupe podatke o invalidnim osobama sa  teritorije Sevojna koje nisu članovi ni jednog udruženja. Shvatili smo da realan broj osoba sa invaliditetom nije poznat jer udruženja čija su sedišta uglavnom u Užicu imaju evidenciju samo o svojim članovima. Osim toga, na žalost, broj osoba sa invaliditetom stalno varira.

Kancelarija za mlade u Sevojnu se i ranije bavila  problemima egzistencije i zapošljavanja. Na koji način?

U novembru prošle godine smo imali projekat  čiji nosilac je bio Centar za ljudska prava i demokratiju. Rezultat tog projekta je bio prekvalifikacija  pet mladih osoba u deficitarno zanimanje, tačnije varioce. Po završetku obuke u trajanju od mesec i po dana u institutu „Goša” u Smederevskoj Palanci i dobijanju sertifikata dobili su stalni radni odnos u Jedinstvu u Sevojnu. Lično sam izuzetno ponosna na realizaciju tog projekta i smatram da je „Jedinstvo”  pravi primer društveno i socijalno odgovornog preduzeća.

Tanja Milovanović

Tanja Milovanović

Koji su prvobitni razlozi za pokretanje  rada Kancelarije za mlade i Omladinskog kluba?

—Pokrenule smo inicijativu u razgovoru sa sadašnjim predsednikom Opštine Sevojno da se osnuje Kancelarija za mlade jer nismo videle razlog se užička Kancelarija za mlade bavi potrebama omladine iz Sevojna. Jednostavno rečeno Sevojnu je potrebno mesto koje je podređeno mladima, gde oni mogu da dođu, zabave se, obrate nam se u cilju rešavanja nekog problema ili realizacije neke njihove zamisli.

Da li je bilo teško realizovati ideju?

—Morali smo da se snalazimo. Najteže je bilo obezbediti prostorije, ovde je trebala da bude još jedna u nizu kladionica, pre toga su prostorije koristile političke stranke, čak i zavod za zapošljavanje.

Na koji način ste uspeli da opremite prostor i obezbedite neophodnu opremu?

—Pokucali smo na mnoga vrata, bezbroj puta smo dobili negativan odgovor jer izgleda da nekima  ideja nije bila dovoljno zanimljiva da bi se uopšte bavili Kancelarijom za mlade u Sevojnu. Sami smo uz pomoć volontera uredili prostor u smislu krečenja, bojenja ili ukrašavanja. Deo nameštaja i opreme smo dobili od Privredne komore. Srećom u Sevojnu ima dovoljno preduzetnika koji su nam pomogli, svako na svoj način i koliko može pa su nam  obezbedili ostalo što je bilo neophodno. Ovim putem im se još jednom zahvaljujemo. Putem donatorstva smo obezbedili opremu, tačnije kompjutere, internet konekciju smo imali godinu dana besplatno a sada imamo popust od pedeset posto. Za razliku od ostalih Kancelarija za mlade koje imaju sredstva u budžetu, u Sevojnu radimo ikakvog konstantnog priliva novca. Moramo da se snalazimo za razliku od , na primer, kolega iz Nove Varoši koje su  svoju kancelariju za mlade organizovali kao javnu ustanovu, imaju nekoliko zaposlenih i finansirani su od strane republičkog budžeta.

U sklopu prostora Kancelarije za mlade je i Omladinski klub. Koje aktivnosti se odvijaju u klubu?

—  Omladinski klub ima svoj deo prostora namenjen za druženje,opremljen je sa pet računara koje mladi mogu da koriste ili se u tom delu organizuju radionice. Na primer, časovi glume za devojčice su se održavali prošle jeseni i kao rezultat su održane dve predstave—jedna u našem prostoru a druga u Osnovnoj školi Aleksa Dejović, rađena je i školica informatike. Deca iz Osnovne škole u Sevojnu su u maju i junu ove godine učestvovala u projektu vezanom za recikliranje. Bili su podeljeni u četiri tima od po pet članova. Beleženi su rezultati odnosno kilaža prikupljenih materijala i pobednički tim je dobio rolere za sve članove grupe. Deca su bila oduševljena.

Na koji način uspevate da realizujete svoje ideje?

—Isključivo putem projekata koji nam obezbeđuju finansije za realizaciju, kao i zalaganjem naših volontera koji rado prihvataju svaki poziv da urade nešto. Pri tome nam sugerišu i daju ideje za buduće projekte. Sve što je do sada urađeno u Sevojnu je bilo u dogovoru sa volonterima, zbog toga opet planiramo žurku u našim prostorijama petog decembra kada je i međunarodni dan volontera.

Koji projekti su trenutno aktuelni?

—Trenutno učestvujemo, u saradnji sa Kancelarijom za mlade iz Užica, u projektu Ministarstva za sport i omladinu pod nazivom „Živimo zdravo i bezbedno”. Projektom su predviđene radionice, turnir u stonom tenisu, planinarenje odnosno izleti na Taru i Mokru Goru. Od Ministarstva za sport i omladinu smo na osnovu projekta „Mladi su zakon”, dobili novac koji nameravamo da putem konkursa iskoristimo za uređenje zidova i prostora ispred Kancelarije za mlade odnosno oslikavanje murala, uređenje žardinjera ili sadnju drveća.

Prostor ispred Kancelarije za mlade u Sevojnu

Prostor ispred Kancelarije za mlade u Sevojnu

Šta planirate u daljem radu?

—Sve naše aktivnosti do kraja godine su isplanirane još u martu.Prvo moramo da završimo započete projekte. Ide kraj godine i trenutno nema prostora za veće  aktivnosti. Možda u novebru uspemo da konkurišemo u Ministarstvu za sport i omladinu jer oni tada prave presek svojih aktivnosti pa se događa da imaju sredstava koja nisu iskorišćena. Da se novac ne bi vraćao u Evropsku uniju ili budžet države raspisuju se mini konkursi ili projekti a mi uvek imamo spremne ideje. Planiramo uređenje prostora koji Sevojničani popularno zovu „krug”. Obzirom da  taj deo koriste uglavnom deca kao igralište, potrebno je zameniti koševe, ponovo iscrtati linije ili urediti tribine za sedenje i dovesti ih na bezbedan nivo. Imamo i idejno rešenje za deo prostora između starog i novog „samačkog doma” u vidu postavljanja ljuljaški,  klackalica ili sličnih sprava urađenih u eko stilu, odnosno od drveta. Ali i za to nam treba pomoć bilo da se radi o finansijama, radovima ili usluzi. Nisu svi spremni da nam izađu u susret ni u daleko jednostavnijim stvarima, kao što je na primer naše insistiranje da se igralište, koje koriste  deca i odrasli, samo malo bolje osvetli.

Koliko Opština Sevojno može da vam pomogne u radu?

I pored svakodnevne podrške  i saradnje u opštini nemaju nadležnost i trenutno ne postoji način da se obezbedi budžetska linija za nas pa zavisimo od donatorstva, dobre volje preduzetnika,  pojedinaca ili od projekata. U svakom drugom segmentu nas apsolutno podržavaju i pomažu.

Predsednik Opštine Sevojno Brane Sindžirević

Predsednik Opštine Sevojno Brane Sindžirević

O Kancelariji za mlade predsednik Opštine Sevojno Brane Sindžirević je rekao:

—Aktivnosti Kancelarije za mlade su od izuzetnog značaja za opštinu Sevojno.Trenutno su se poklopili radovi na asfaltiranju sa njihovim projektom za uređenje zelenih površina, pri čemu će se uređivati i zelene površine  u zaseocima. Njihov rad na prikupljanju baze podataka za invalidna lica i uopšte angažovanje invalidnih lica na Javnim radovima,kao i zapošljavanje mladih u „Jedinstvu” jasno pokazuje koliko su društveno i socijalno odgovorni i koliko je njihov rad ozbiljan.

Zamenik predsednika Opštine Sevojno Milivoje Jeremić

Zamenik predsednika Opštine Sevojno Milivoje Jeremić

Zamenik predsednika Opštine Sevojno Milivoje Jeremić se nadovezao:

—Pored toga, zahvaljujući njihovim projektima, Sevojno je dobilo prostor sa klackalicama i ljuljaškama za decu, mini teretanu na otvorenom u školskom dvorištu,posvećeni su ekologiji i uređenju Sevojna, organizuju akcije recikliranja, sportske i društvene aktivnosti, radionice. Imaju mnogo lepih ideja o kojima nas redovno obaveštavaju. Nismo u mogućnosti da im finansijski pomognemo da ostvare svoje ideje ali imaju našu podršku i pomoć u svemu ostalom što im je potrebno. Njihov rad potpuno opisuje slogan „Mladi su zakon”.

Mirjana Milićević