Društvo, Vesti

Kakva je budućnost bazena u Sevojnu

Posted: 28. jula 2016. u 18:27   /   by   /   comments (0)

U četvrtak,  sa početkom u 11. 55 časova na prostoru pored bazena u Sevojnu održan je miran protest  300 građana Sevojna koji su se na inicijativu Branislava Palurovića okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog zapuštenosti bazena i prostora koji ga okružuje.

Okupljenim građanima nije bio dozvoljen skup ispred parkinga bazena, već su se većinom okupljeni žitelji nalazili na ulici, i u dvorištu obližnje kuće, gde su i  prikupljani potpisi za peticiju da se vrati bazen građanima Sevojna.

Branislav Palurović, inicijator protestnog skupa,  u ime građana Sevojna, rekao je da je povodom problema bazena upućeno  pismo premijeru Aleksandru Vučiću, i istakao:

—Tražimo da se istraži čiji je bazen, i da li je on u privatnim rukama. Čuli smo da je bazen vlasništvo banke, a u pismu premijeru Vučiću zamolio sam ga da se bazen otkupi od banke, ako je ikako moguće. Tražimo i za našu decu da imaju gde da se kupaju, jer  to je olimpijski bazen, i ovo je nemerljiva šteta za Sevojno. Prijavio sam skup u policiji u Sevojnu i u Užicu, a danas nam je rečeno da ne smemo da stanemo ovde nego da stojimo na ulici. Pošto je parking privatni prostor nismo hteli da ga uzurpiramo. Očekujemo jedan veliki pomak ove li iduće godine, da se bazen osposobi, jer u Sevojnu ima mnogo dece, a bazen  je bio popularno mesto Sevojničana  gde su se ljudi nekada zaljubljivali i stvarali porodice.

O temamama i problematici   bazena u Sevojno govorio je i zamenik predsednika opštine Sevojno, Milivoje Jeremić:

—Bazen u Sevojnu je veliki problem što se tiče vlasništva i prava na bazen, ali  je potreban u Sevojnu. U razgovorima sa prethodnim vlasnikom bazena imam informaciju da sudski spor još uvek traje i da on uopšte ne pomišlja da se odrekne ovog bazena. Vlasnik planira da ga aktivira sledeće godine kako bi počeo sa radom, ali to su nezvanične informacije. Razgovoraćemo sa gradonačelnikom kada  se reše međusobni odnosi između prethodnog vlasnika  i banke koja ima bazen pod hipotekom. Mnogi građani ne znaju da  pod hipotekom  nije  parking i okolno zenmljište već  kada bazena. Dok se spor ne reši, a nadamo se da će se rešiti u narednom periodu, onda  će grad Užice i Gradska opština Sevojno stupiti u konkretne pregovore. Bazen je skupa investicija i zahteva skupo održavanje, i bez obzira na sve to po obećanju gradonačelnika i Gradske opštine Sevojno, videćemo da iznađemo mogućnosti da bazen dobije svoju namenu.

-Mora  se zamenti  kada bazena, jer nekoliko godina nije bilo vode u njoj, a pumpe, prečišćivači, i filteri na bazenu više ne postoje. Nama banka da pokloni bazen, mi ne bismo znali šta da radimo sa njim, jer je to skupa investicija kao i renoviranje postojećeg bazena. Danas sam se čuo sa prethodnim vlasnikom bazena Miškom Gardićem koji je obećao da će srediti zelene površine na prostoru oko bazena. Što se tiče inspekcija kojima smo se obraćali, hipoteku nad bazenom su držale dve banke, a sada kako kažu vlasnik  je slovenačka banka.

O tome kako je živeti u neposrednoj blizini bazena, nakon prestanka njegovog rada, Ranko Miličević je izdvojio:

—Odrasli smo ovde, a deca su provodila letovanja na bazenu jer nisu mogla ići na more. Bazen ne radi već pet godina, a razlog i pitanje zašto je to tako, je za veće instance u Gradskoj opštini Sevojnu i gradu Užicu. Ne održava se okolina bazena  koje je leglo zmija, gmizavaca i ostalih životinja, tako da ni  decu ne smete da puštate da mu prilaze. Trebalo bi naterati vlasnika da se prostor  oko bazena održava kako bi bio u adekvatnom stanju.

P. Marković