Muzika, Vesti

Jugoslovenski tamburaški festival održan u Gradskom kulturnom centru

Posted: 6. septembra 2015. u 19:15   /   by   /   comments (0)

U organizaciji udruženja građana “Duboko”, grada Užica i TO Užice u subotu 5. septembra sa početkom u 20 časova održan je u GKC Jugoslovenski tamburaški festival sa početkom u 20. časova. S obzirom da je festival počeo na vreme u bašti GKC-a kiša je poremetila planove, pa se ova divna manifestacija preselila u klub, a nakon trideset minuta festival je nastavljen.

Mićo Čolić ispred organizatora udruženja građana "Duboko" i Marija Jeremić prijatelj Jugoslovenskog tamburaškog festivala

Mićo Čolić ispred organizatora udruženja građana „Duboko“ i Marija Jeremić prijatelj Jugoslovenskog tamburaškog festivala

Ispred organizatora iz udruženja građana “Duboko” Mićo Čolić pozdravio je sve okupljene, poželeo im dobrodošlicu na jugoslovenski tamburaški festival i pozvao ih da aplauzom pozdrave tamburaške orkestre koji su se spremali da izađu na binu.
—Večerešnji festival se direktno prenosi i preko interneta tako da za sve vas koji nas gledate u svetu veliki pozdrav iz Užica. Iz godine u godine festival je rastao i vremenom se ustalio u kalendaru najznačajnijih kulturnih manifestacija u gradu. Ove godine Međunarodni tamburaški festival je obeležioje jubilej od deset godina postojanja.–

Prijatelj festivala Marija Jeremić je takođe pozdravila sve prisutne, goste i izvođače i govorila o značaju ovog festivala za naš grad.
—Iako znamo da je Užice u našoj zemlji a i u svetu poznato i priznato pre svega po zvucima trube, tradicija sviranja tambure u našem gradu datira daleko pre pojave zvukova limenih instrumenata u ovom delu Srbije. Grupa entuzijasta ljubitelja tambure pokrenula je inicijativu da se u našem gradu 1995. godine održi Međunarodni tamburaški festival. U proteklim godinama na devet održanih festivala užička publika imala je priliku da čuje sve najznačajnije tamburaške orkestre kako iz naše zemlje tako iz bližeg i daljeg okruženja. Ove godine festival u svom nazivu ima prefiks Jugoslovenski jer su došli tamburaši iz republika bivše Jugoslavije. Kao dobri domaćini ugostićemo naše prijatelje iz Makedonije, Hrvatske i Crne Gore a naravno tu si i naši Užički tamburaši.–

Gradonačelnik Tihomir Petković otvara Jugoslovenski tamburaški festival

Gradonačelnik Tihomir Petković otvara Jugoslovenski tamburaški festival

Nakon toga gradonačelnik Užica Tihomir Petković pozdravio je sve okupljene i otvorio deseti jugoslovenski tamburaški festival.
—Dame i gospodo uvaženi gosti, desetog jubilarnog međunarodnog tamburaškog festivala i dragi sugrađani drago mi je što u ime grada Užica domaćina ovog festivala i u ime svih Užičana koji vole zvuke tamburice večeras mogu da vas pozdravim i da vam poželim da uživate u muzici koja ne poznaje granice i koja lako nalazi put do ljudske duše. Na prethodnim festivalima imali smo priliku da dočekamo i ugostimo tamburaške orkestre iz regiona i Evrope, da se upoznamo sa njihovim pristupom ove vrste muzike, koja kada je izvode najbolji majstori nudi posebna osećanja i poziva ljude na zajedništvo. Sa željom da i naredne godine u našem gradu na reci Đetinji budemo buđeni zvucima tamburice proglašavam ovaj deseti Međunarodni tamburaški festival otvorenim.–

Užički tamburaši

Užički tamburaši

Kao dobri domaćini prvi su pozdravili publiku i otvorili festival Užički tamburaši. Nastupili su u sastavu : Čola, Mišo Tamburica, Lazo, Zvezdan, Buba i Dejan i izveli nekoliko kompozicija. Publika je prepoznavši poznate melodije odmah pozitivno odreagovala. Na kraju su izveli i pesmu “Oj Užice mali Carigrade“ na radost svih prisutnih koji su domaće tamburaše nagradili aplauzom. Posle njihovog nastupa gradonačelnik Tihomir Petković je užičkim tamburašima uručio povelju prijateljstva.

Tamburaški orkestar Pljevlja

Nakon njih na binu je izašao tamburaški orkestar iz Pljevalja. Orkestar je došao iz prestonice tamburaške muzike Crne Gore gde se tambura čuje već tri veka. Učestvovali su na velikom broju međunarodnih festivala gde su osvojili značajne nagrade. Posebno se izdvajaju nagrade sa festivala Bisernice Janike Balaš i svetskog tamburaškog festivala u Novom Sadu.
Divne melodije pljevaljskih tamburaša su nagrađene aplauzom dok su se sa žica tamburica čule kompozicije koje su napravile sjajnu atmosferu u klubu GKC-a.

Tamburaški orkestar škole Batorek iz Osijeka  i vokalni solista Blanka Došen

Tamburaški orkestar škole Batorek iz Osijeka i vokalni solista Blanka Došen

Sledeći je nastupio tamburaški orkestar iz Slavonije, iz grada Osijeka koji svira od daleke 1845. godine. Orkestar koji se predstavio na jugoslovenskom tamburaškom festivalu je iz tamburaške škole Batorek koja ima preko stotinu učenika. Kao vokalne solistkinje nastupile su Mia Ivičić koja je i kontrašica orkestra, kao i Blanka Došen čuvena pevačica starogradskih pesama.
Pored melodija iz Slavonske ravnice odsvirali su i dve starogradske pesme iz Rusije što je publika dobro prihvatila i nagradila ih gromoglasnim aplauzom nakon završenog nastupa.

Kumanovski tamburaši i solista Nino Veličkovski

Kumanovski tamburaši i solista Nino Veličkovski

Posle njih predstavili su se i makedonski tamburaši iz Kumanova sa solistom Ninom Veličkovskim. Kumanovo već jedanaest godina uspešno organizuju tamburaški festival, a tambura u ovom gradu ima tradiciju od 1917. godine. Orkestar koji je nastupio u izmenjenom sastavu postoji već petnaest godina. Na tamburica festu u Novom Sadu osvojili su nagradu za vokalnog solistu.
Izašavši na binu publiku je pozdravio solista kumanovskih tamburaša Nino Veličkovski.
—Dobro veče! Već dvadesetsedam godina se družimo zajedno sa Čolom, Mišom i užičkim tamburašima. Drago nam je što učestvujemo na ovom festivalu. Kumanovski tamburaši i Nino Veličkovski specijalno ovo veče za vas.–
Publika je sjajno prihvatila kompozicije kumanovskih tamburaša što je doprinelo da atmosfera još više oživi uz tanane zvuke tambura. Usledila je kompozicija koju su makedonski tamburaši posvetili svojim prijateljima iz Hrvatske što je izazvalo lavinu aplauza na zadovoljstvo svih prisutnih.
—Dijalekt je bogatstvo u makedonskom jeziku, graničimo se sa Vranjem,   Srbijom i mislim da ćete razumeti  bez prevoda. Posvećena je gospodinu Slavku Batoreku iz Osijeka.– istakao je Nino Veličkovski
U spomen na pokojnog prijatelja Milana Babića sa kojim je zajedno nastupao 1991. godine na festivalu u Valandovu, Makedonija, Nino Veličkovski i kumanovski tamburaši su mu posvetili pesmu “ Jovano, Jovanke”.
Kumanovskim tamburašima dodeljena je povelja prijateljstvaza deset godina druženja, našta su oni uputili pozdrave Slavku Batoreku i uzvratili pesmama “Ne dirajte mi ravnicu” i “Vratiće se rode” koje su ukrasile veče ove predivne manifestacije.

Zajedno uz pesmu i veselje na kraju Jugoslovenskog tamburaškog festivala

Zajedno uz pesmu i veselje na kraju Jugoslovenskog tamburaškog festivala

Na kraju su svima i dodeljene povelje prijateljstva, a Slavko Batorek se zahvalio mekedonskim tamburašima, gostima i publici festivala pa su svi zajedno uz pesmu i veselje priveli kraju ovu jedinstvenu i sjajnu manifestaciju. Srdačno su se zahvalili i organizatori festivala svim gostima na strpljenju i pažnji zbog problema oko premeštanja festivala u klub zbog vremenskih neprilika.

Predrag Marković