Umetnost, Vesti

Jokanovića kuća domaćin X Međunarodne izložbe FormatMali

Posted: 29. januara 2016. u 01:11   /   by   /   comments (0)

X Međunarodnom izložbom FormatMali koja na svom putovanju kroz gradove Srbije tradicionalno kreće iz Užica, zvanično je, posle duže pauze, ponovo  otvorena Jokanovića kuća 28. januara. Zbog sanacije krova ovaj, kako je na otvaranju izložbe rekla istoričar umetnosti mr Katarina Dogandžić Mićunović, „najlepši izložbeni prostor Narodnog muzeja Užice“ ugostiće izložbu FormatMali na kojoj su prikazana dela 73 autora, od čega  14 iz inostranstva, od 28. januara do druge polovine februara.

-Ono po čemu se ova izložba izdvaja jeste zastupljenost svih tehnika i tema kao i učešće posetilaca038 koji imaju priliku da svoj glas daju upravo onom radu koji je na njih ostavio najjači utisak.Ovakve izložbe su jedinstvena prilika, posebno za mlade umetnike da se sa njihovim umetničkim  radom i potencijalom upozna publika na širem prostoru. Da bismo mogli nešto da vrednujemo i poštujemo veoma je važno da na ovakav način promovišemo umetnost i  njene domete- izjavila je član Gradskog veća za kulturu, sport i obrazovanje Jelena Vasović koja je i otvorila izložbu.

Specifičnost izložbe FormatMali jeste da na putovanju kroz petnaest gradova Srbije publika ima mogućnost da glasa za najbolji rad. Najviše osvojenih glasova, na kraju godine, jednom umetniku donosi naslov pobednika i otvara prostor za samostalnu izložbu u prostorijama „ArtCentra  Beograd „ koji je i organizator izložbe.

158Ovogodišnja izložba FormatMali postavljena u Jokanovića kući neobična je po različitosti motiva i tehnika ali i raznorodna po pitanju umetničkog kvaliteta te je dostupna svim nivoima ukusa i ocene publike. Jedna jeod onih izložbi za koje bi se moglo reći da su pristupačne najširem krugu publike.

Inicijator postavke FormatMali koja 2016.g. slavi deceniju svog postojanja jeste istaknuti umetnik Rade Marković a praktičnu realizaciju njegove ideje koju je prvobino sprovodilo udruženje  „PerAspera Beograd“ , od 2010.g. realizuje ArtCentar. Izložbu u proseku godišnje vidi između 8.000 i 12. 000 posetilaca.

M. Nikolić