Društvo, Vesti

Jelena Vasović: Budućnost užičke kulture – projekat „Gradovi u fokusu”

Posted: 15. septembra 2015. u 04:30   /   by   /   comments (0)

Prilikom posete ambasadora Kanade Filipa Piningtona  Užicu , pored tema o investicijama i saradnji Kanade i Srbije govorilo se i o stanju u kulturi. Povod za ovu temu bilo je i prisustvo ambasadora počecima radova na rekonstrukciji krova Spomen kompleksa Kadinjača ali i otvaranje izložbe kandaskih umetnika Heder Hjustoni Dereka Majkla Besanta u Gradskoj galeriji. Iskoristivši ovu priliku razgovarali smo sa članom Gradskog veća za kulturu, sport i obrazovanje , Jelenom Vasović o upravo završenoj poseti ali i o njenoj oceni stanja u kulturi u Užicu:
—Sigurno da su ovakve posete jako dragocene za naš grad ne samo što se tiče utiska da smo sve više, kao i većina gradova u unutrašnjosti Srbije na margini dešavanja, nego i kad uzmemo u obzir mogućnosti koje se pružaju kroz razgovore na ovom nivou. Što se tiče trenutnih aktivnosti u sektoru kulture na nivou Grada, u toku pre podneva, gradonačelnik Tihomirom Petković,  direktor Narodog muzeja Nikola Gogić i ja  posetili  smo  Spomen park Kadinjača. Tu smo prisustvovali početku radova na sanaciji krova Spomen doma koji je u jako lošem stanju jer već duže od trideset godina ništa nije rađeno po pitanju problema prokišnjavanja. Za taj projekat Ministarstvo trgovine ,turizma i telekomunikacija odvojilo je tri miliona dinara. Radi se o sredstvima za koje je Narodni muzej aplicirao na konkurs za koji je preporuku dao ministar Ljajić prilikom posete Zlatiboru. Ostatak sredstava potrebnih za završetak radova odvojiće Grad Užice i Narodni muzej. Krov je u katastrofalnom lošem stanju tako da su potrebe za dodatnim sredstvima samo približne jer se , posle toliko godina ne˜– ulaganja u ovaj deo Narodnog muzeja prilikom ovih početnih radova mogu otkriti i neke dodatne stvari po pitanju građevinskog materijala-aluminijuma, drveta.. koje je neophodno zameniti da bi se nakon završetka imala jedna kvalitetna građevina na duži rok. Osim Spomen parka Kadinjača, Narodni muzej ovih dana, kad se završi tender koji je u toku, počinje sanaciju krova Jokanovića kuće. Za ovaj krov koji je stavio ovaj muzejski objekat van upotrebe Grad je odvojio dva miliona dinara s tim da opet imamo problem tačnosti krajnje cifre s obzirom na dodatne procena stanja na terenu. Problem s krovom Narodne biblioteke koji je takođe prokišnjavao duže vreme se rešava i radovi su u toku, tako da se nadamo da će sve biti vrlo brzo, pre kiša i hladnog vremena završeno.
Postoji li i kakva je saradnja Grada sa Ministarstvom za kulturu i informisanje?
— Grad Užice i Ministarstvo kulture imaju jako dobru saradnju. Na prethodnom , IX Biblionetu u junu ove godine , koji se održavao u Užicu, pomoćnica ministra Aleksandra Fulgosi je bila u poseti Narodnoj biblioteci i Gradu te smo imali priliku da otvoreno porazgovaramo o problemima u kulturi koji muče naš grad ali da joj pre toga pokažemo sve ono s čim raspolažemo. Tom prilikom obišli smo Narodni muzej Užice , upoznali je sa stalnom postavkom, Jokanovića kuću, Hidrocentralu ali joj predočili rad i ostalih institucija kulture. U sklopu te posete obišli smo i rodnu kuću Mihajla Milovanovića koja je zapuštena i u katastrofalnom stanju a pri tome je jako bitna kao kulturno istorijski spomenik. Tada smo razgovarali o mogućnostima njenog obnavljanja kao i o racionalnosti i prihvaljivosti tog ili nekog drugog rešenja za njeno očuvanje u budućnosti , što opet zavisi od toga koliko sredstava će takva moguća investicija zahtevati. Moj cilj prilikom te posete jeste bio ukazivanje na kapacitete u kulturi kojima raspolažemo i tom posetom je načinjena jedna čvršća saradnja sa Ministarstvom . Ta saradnja je rezultirala prošlonedeljnim sastankom u Ministarstvu kuture na kojoj je pored mene bio prisutan i gradonačelnik Užica Tihomir Petković i direktor Narodnog muzeja Nikola Gogić. Na tom sastanku je razmatran problem materijalne prirode koji Muzej ima sa Spomen parkom Kadinjača , njegovom sanacijom i mogućnostima Ministarstva za ulaganje u tu svrhu. Ministar Ivan Tasovac nam je tom prilikom predstavio i preporučio projekat „Gradovi u fokusu”. Radi se o projektu koji je Ministarstvo najavilo početkom godine a za koji bi , nadam se, do kraja oktobra trebalo da se raspiše konkurs. Suština tog projekta je da gradovi ispred institucija kulture apliciraju za sredstva Ministarstva pri čemu se 40 posto sredstava odnosi na kapitalne investicije a 60 posto na programske potrebe. Od 22 grada na teritoriji Srbije , pri čemu su isključeni Beograd i Novi Sad , biće izabrana 3 grada koja će , shodno pravilima konkursa , dobiti sredstva. Nakon završetka faze ulaganja po projektu „Gradovi u fokusu” , kako je istakao ministar, Srbija će biti u mogućnosti da razmotri šta je to i s čim može da konkuriše za status Kulturne prestonice  u Evropi. Moj zadatak,  a i zadatak svih institucija kulture, do početka konkursa je međusobna čvrša saradnja , čvršće povezivanje da bismo kao Grad mogli da apliciramo i naravno , ukoliko dobijemo ta sredstva, a potencijal koji na žalost ne koristim dovoljno–imamo, nastavimo u tom pravcu jedinstvene i stabilne kulturne politike. U ovom trenutku nemamo puno vremena ali je sasvim dovoljno, ako smo zajednički opredeljeni za bolju budućnost ovog grada da to možemo da uradimo. Na tom sastanku iskoristili smo priliku da u ime Grada pozovemo minstra Tasovca na predstojeći Jugoslovenski pozorišni festival kao jedan od najznačajnijih i najstarijih pozorišnih festivala u Srbiji.

M. Nikolić