Najava, Umetnost

Jednodnevno gostovanje izložbe na temu medijske pismenosti u Galeriji Reflektor

Posted: 25. septembra 2019. u 22:47   /   by   /   comments (0)

Medijska opservatorija Refraktor i Befem organizuju jednodnevno gostovanje izložbe „Izoštravanje medijske slike“ 28. septembra od 19h do 22h u Galeriji Reflektor u Krčagovu. Nakon što je izložba otvorena u junu u Beogradu, cilje je  i da se u Užicu porazgovara i promisli o medijskoj pismenosti i medijskom izveštavanju.

Često čujemo od urednika i urednica ili vlasnika i vlasnica različitih medija kako se sadržaji kreiraju na osnovu onoga što građani i građanke traže i žele. Da li je baš tako? Da li nas je iko ikada pitao (a obaveza im je) da li, na primer, u novinama čitamo ono što odgovara životima koje živimo?

Želimo da čujemo vaše mišljenje i zato… dođite da zajedno kreiramo medijske sadržaje kakve zaslužujemo!

Na izložbi ćete imati priliku da na licu mesta analizirate izložene medijske tekstove i budete njeni aktivni učesnici i učesnice. Potrebno je samo da ponesete oštru olovku, oštro oko, britak um, čiste naočare i… društvo. Vidimo se!

Medijska opservatorija Refraktor: izoštravanje medijske slike (u daljem tekstu Refraktor) je projekat civilnog društva koji su razvile nezavisne medijske analitičarke u okviru feminističkog kulturnog centra Befem i BeFem medijskog programa New Voices, New Spaces. Refraktor nastoji da prati i analizira medije u Srbiji i u tumačenje njihovog sadržaja uključi i čitaoce i čitateljke. Zamišljen je kao virtuelni i realni prostor u kome će građani i građanke imati mogućnost da na osnovu svog sistema vrednosti i potrebe za odgovornim i tačnim informisanjem iznesu stav o načinu izveštavanja u pojedinim štampanim medijima i razumeju načine na koje medijske poruke (ne)doprinose održavanju i/ili podsticanju diskriminacije u društvu.

Prva faza projekta podrazumeva analizu i prateći izveštaj „Izoštravanje medijske slike – predstavljanje žena u dnevnim novinama u Srbiji“, kao i prateću izložbu izabranih analiziranih medijskih tekstova. U prvoj fazi rada Refraktora bavile smo se načinom na koji su različite žene (ne) predstavljene u izabranim dnevnim novinama. Za potrebe izložbe korišćeni su tekstovi iz dnevnih novina Blic, Danas, Kurir i Politika i njihova izdanja objavljena u periodu od 10. do 16. decembra 2018. godine.

Projekat podržala: European Union i Media for citizens – Citizens for Media (MCCM)
Dizajn izložbenih panoa uradila je Thea Ilić

M. Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.