Umetnost, Vesti

Jedan od Nobelovih laureata rođen je na današnji dan

Posted: 20. avgusta 2015. u 09:07   /   by   /   comments (0)

Na današnji dan, 20. avgusta 1901. godine, rođen je Salvatore Kvazimodo, jedan od najznačajnijih italijanskih pesnika, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1959. godine.

Prve pesme objavio je 1917, kad mu je bilo 16 godina, u časopisu Nuovo giornale letterario(Novi književni časopis).

1919.godine došao je u Rim na inženjerske studije, ali teška finansijska situacija naterala ga je se zaposli kao tehnički crtač. U međuvremenu, učio je grčki i latinski jezik.

1932. godine objavljuje zbirku poezije Oboe Sommerso.

Počevši od 1938. godine, Kvazimodo se potpuno posvećuje pisanju.

Za vreme Drugog svetskog rata, otvoreno se izjašnjavao kao antifašista. Za to vreme, preveo je Jovanovo jevanđelje i Odiseju. 1945. godine postaje član Italijanske komunističke partije.

1946. objavljuje drugu zbirku pesama Giorno dopo giorno(Dan posle dana). Zatim su usledile zbirke La vita non è sogno (Život nije san), Il falso e il vero verde (Lažno i pravo zelenilo), La terra impareggiabile (Zemlja bez premca).

Pedesetih godina osvajao je velike književne nagrade, a njegovo stvaralaštvo je svakako krunisano 1959. godine, kada je nagrađenonom najprestižnijom — Nobelovom.

Narednih godina dosta je putovao, držeći govore i stručna predavanja vezana za sopstvenu poeziju. U junu 1968. godine, imao je izliv krvi na mozak. Umro je u napuljskoj bolnici, nekoliko dana kasnije. Sahranjen je na groblju Cimitero monumentale u Milanu.

 
priredio: Radovan Treći Jovičić