Umetnost, Vesti

Izložbom „Užičani u vrhu vlasti 1815-2015“ Istorijski arhiv Užica obeležio Dan grada

Posted: 10. oktobra 2015. u 10:19   /   by   /   comments (0)

U Istorijskom arhivu Užice na Dan grada, 9.oktobra, otvorena je izložba „ Užičani u vrhu vlasti 1815- 2015“ na kojoj je predstavljeno 60 ličnosti iz Zlatiborskog okruga , hronološki, kroz fotografije, biografije i odabrana dokumenta koja ilustruju njihov društveno politički značaj.

DSCF3919Pre otvaranja ove izložbe , direktor Dubrovačkog arhiva, Frane Čizmić u holu Istorijskog arhiva otkrio je repliku originalnog dokumenta iz 1329.godine na kome se prvi put pominje današnji naziv grada-Užice.

Tom prilikom Frane Čizmić istako je značaj i bogatstvo arhiva u Dubrovniku , ujedno objašnjavajući kako je došlo do toga da se ovaj dokument, bitan za istoriju Užica nađe kod njih:
-Govorimo o vremenu kada je tadašnja Dubrovačka komuna a kasnije i Republika kroz trgovačke , kulturne i druge odnose ostvarivala veze po čitavom Balkanu. Čitava istorija svih ovih prostora je sadržana u dokumentima koji se kod nas čuvaju i to ,možemo reći praktično od XII do XIX veka.

DSCF3898Direktor Dubrovačkog arhiva izrazio je zadovoljstvo posetom Arhivu Užica a posebno je istakao zadovoljstvo jer su Užičani „izgradili ovako velelepnu zgradu za potrebe čuvanja arhiva. Arhiv mođemo nazvati čuvarima memorije, te smestivši ih u ovakvo zdanje dajemo na važnosti celokupnoj istoriji“.
Izložbu Užičani u vrhu vlasti koju je priredio dr Aleksandar V. Savić, otvorio je Nikola Selaković, ministar pravde u Vladi Srbije:
-Poznati ili manje poznati , uspešni ili manje uspešni slikari, pisci, sportisti, muzičari, boemi, učitelji, putnici, naučnici ili radnici ili ratnici, Užičani su uvek bili poznati kao zanimljivi, ponosni, čestiti i ljudi obdareni duhom. Osećajan i poletnog duha, vispren i logičan, Era voli šalu, često i na svoj i na tuđi račun, ali sa velikom dozom mere i odgovornosti. Često, dvosmislen ali uvek duhoviti, često oštrih zapažanja i još češće britke reči, Era nije zloban ni zavidljiv, često uporan ali ne i tvrdoglav. Nije brz u odluci, ali je odlučan da u svojoj zamisli, u svom poslu i u svojoj akciji, istraje i uspe. Spretan je, dovoljno brz i hitar da ne zakasni u svom toku životnih misli , osećaja i potreba.

DSCF3899
U svom obraćanju ministar Selaković je istakao “ zadovoljstvo što mu se pružila mogućnost da otvori izložbu posvećenu Užičanima koji su u proteklih dvesta godina dali značajan doprinos izgradnji moderne srpske države, političkom životu i demokratizaciji našeg društva.“
-Među Užičanima bilo je predsednika Vlada u više mandata, ministara policije, prosvete, vojske , vera, industrije i drugih ličnosti. Jedan broj ministara ostvario je sjajnu naučnu karijeru, neki od njih bili su pokretači i izdavači listova, osnivači političkih stranaka, istaknute diplomate, učesnici značajnih međunarodnih konferencija, istaknuti zadužbinari. Sedam ličnosti iz današnjeg Zlatiborskog okruga bili su najodgovornijim dužnostima predsednika Vlade Kraljevine Srbije , Kraljevine Srba,Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije, SFRJ i Savezne Republike Jugoslavije. Na čelu Vlada Srbije bile su četiri ličnosti, četiri potpredsednika i šest predsednika Narodne skupštine. Pored knjaza Miloša, 74 ličnosti iz užičkog kraja bile su u najvišim organima vlasti-istakao je ministar Selaković u svom govoru.

DSCF3908Ne zapostavljajući i istaknute Užičane u vrhu sudske vlasti koji su takođe značajan deo istorije Užica, ministar Selaković je pomenuo i druge istaknute ličnosti Užica čije biogafije nisu zastupljene na izložbi, ali su značajni ne samo za istoriju grada nego i za istoriju i razvoj celokupnog društva: Mališa Atanacković, Ristu Tešića, protu Gavrila Popovića, Magu Magazinović, Dimitrija Tucovića, Milutina Uskokovića, Ljubivoja Ršumovića, akademika Ljubomira Simovića, Milivana Vitezovića, Oliveru Jevtić , Nemanju Vidića.

DSCF3910U svom obraćanju, autor izložbe dr Aleksandar V. Savić naglasio je da je izložba rađena dve godine a proces izrade konačne postavke obuhvatio je građu iz Narodnog muzeja i Narodne biblioteke Užice, privatnih arhiva, Arhiva Srbije i Jugoslavije, Vojnog arhiva, Muzeja u Prijepolju i velikog broja privatnih zbirki. Takođe, dr Savić najavio je plan Istorijskog arhiva Užice da na sličnim izložbama obradi akademike, kulturne i umetničke radnike, vojnike,diplomate..koji bi afirmisali najistaknutije ličnosti Užica.

M.Nikolić